BUDUREASCA: O adevarata si impunatoare lectie de istorie pentru generatii

Vineri, 9 august 2019, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a organizat ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Budureasca.

Budureasca. Pământ binecuvântat. O zonă de locuire care acum întreține un dialog efervescent și necesar între milenii și generații, între cercetători și public. Un loc care trebuie cunoscut, iubit și respectat.

Iubitorii de istorie și arheologie au fost așteptați la baza Rezervației Arheologice Budureasca, comuna Vadu Săpat, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic. Manifestarea s-a adresat comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic.
Programul acestei ediții a cuprins comemorarea arheologului Victor Teodorescu, fondatorul Rezervației Arheologice Budureasca, prezentarea expoziției de sit “Arheologia Văii Budureasca” care ilustrează istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate în Valea Budureasca, urmată de vizitarea sitului arheologic Budureasca.

Izvor de istorie și mărturii, pentru generații…

În Valea Budureasca, primele cercetări s-au făcut în urmă cu 60 de ani. Totul a început când un localnic, Nae Divoi, a semnalat că a găsit ceva… „oale vechi” undeva, în punctul „La Hulă” (localitatea Vadu Săpat). Omul, cu respect față de lucrul altuia, și-a dat imediat seama că e ceva cu oalele acelea, că nu-s de pe timpul său și i-a dat bine prin minte să spună și altora ce a găsit. A fost momentul când au demarat cercetările în teren, de către reputatul arheolog Victor Teodorescu). S-au făcut taluzări de maluri, explorări, și, încetul cu încetul acolo au apărut tot mai multe mărturii și… motivații, asfel încât cercetările să continue, captând cu totul atenția arheologilor.

Pe parcurs, toate acțiunile din zonă, de la săpături sistematice la căutarea cât mai multor răspunsuri, stârnite cumva de ceea ce păstrează de secole și milenii acest loc… FERMECAT (pentru arheologi), l-au făcut pe cercetătorul Victor Teodorescu să… nu se mai despartă de Budureasca timp de 4 decenii. Acum, acolo sunt 31 de situri, ceea ce, practic, susține un adevărat nucleu arheologic, care grăiește prezentului de la paleoliticul superior până în perioada medievală. Firește, totul dublat de un mare volum de muncă (este vorba de o suprafață totală de cca 10 km pătrați), atenție, implicare, dăruire.

Așa cum am aflat de la arheologul Bogdan Ciupercă de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, cercetările cele mai intense, în zonă, au fost cele privind secolele 5-7 după Hristos- Evul Mediu timpuriu și perioada dacică- latene clasică.

Aici, din orice punct privești, din orice perspectivă gândești, trebuie să fii de acord că Budureasca este un… izvor de istorie. S-a cercetat atâtea zeci de ani și… aici, încă, pământul mai are foarte multe de spus și de dăruit, de arătat. Și, în opinia interlocutorului nostru, oamenii locului, prahovenii, în general și românii… au a se mândri cu această comoară care dă semne clare că este și… rămâne o adevărată și impunătoare lecție de istorie pentru generații și e musai să dăinuie în conștiința noastră, a tuturor.

De altfel, un lucru extrem de benefic în opinia cercetătorilor este acela că, pe parcursul deceniilor, la cercetările de la Budureasca au participat ACTIV (nu doar cu privirea…) elevii din satele din zonă. Pur și simplu, generații întregi au văzut și au trăit pe viu momentele când istoria a stat de vorbă cu prezentul și a scos la lumină comori din adâncuri. Iar acest lucru a avut un impact majora asupar copiilor și tinerilor care, devenind, la rândul lor, părinți, au povestit și au transmis mai departe experiența lor și respectul față de trecut, față de ceea ce ține pământul satului în sânul lui.

Budureasca. Pământ binecuvântat. O zonă de locuire care acum întreține un dialog efervescent și necesar între milenii și generații, între cercetători și public. Un loc care trebuie cunoscut, iubit și respectat.

Până în prezent au fost cercetate parţial sau sondate siturile arheologice din punctele Budureasca 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 15, 17. Piesele descoperite în urma cercetărilor arheologice întreprinse aici au fost incluse în expoziţia permanentă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, sala “Arheositurile din Valea Budureasca”.Cercetările efectuate în Valea Budureasaca au oferit posibilitatea unei mai bune cunoaşteri a perioadei secolelor V-VII p. Chr. De asemenea au mai fost cercetate obiective aparţinând şi altor paliere cronologice: Hallstatt, Latene, epoca bronzului, neolitic etc. (Arheolog Bogdan Ciupercă)

Exemple:

*Așezarea Latene de la Vadu Săpat – „Spre șapte plopi” / ansamblu anonim- datare perioada geto-dacică, sec. IV – I î.Hr.

*Situl arheologic de la Vadu Săpat-„La Siliște”, „Hulă” și „Puțul lui Burciu”datare perioada geto-dacică, sec. V – II a. Chr. (așezare)

*Situl arheologic de la Vadu Săpat-„La Siliște”, „Hulă” și „Puțul lui Burciu” / ansamblu anonim- datare: geto-dacică, sec. V – II a. Chr. (necropolă)

*Situl arheologic de la Vadu Săpat-„La Siliște”, „Hulă” și „Puțul lui Burciu”, satul Vadu Săpat / ansamblu anonim- datare: sec. II – III (așezare)

*Situl arheologic de la Vadu Săpat – „La Floreasca” / ansamblu anonim- Satul Vadu Săpat; datare: Starčevo – Criș (așezare)

*Situl arheologic de la Vadu Săpat-„La Siliște”, „Hulă” și „Puțul lui Burciu” / ansamblu anonim, satul Vadu Săpat; datare: perioada geto-dacică, sec. V – II a. Chr. (așezare)

*Situl arheologic de la Vadu Săpat-„La Siliște”, „Hulă” și „Puțul lui Burciu” / ansamblu anonim, satul Vadu Săpat; perioada geto-dacică, sec. V – II a. Chr. (necropolă)

Sunt, de asemenea, descoperite în zonă așezări datate în sec IV-V sau V-VII sau chiar în sec XVI-XVII sau sec VIII-X.(wikipedia.org)

*Foto 5:  Punct: Budureasca 4 Nord – Puţul Tătarului | Anul: 2003 (Paleolitic şi mezolitic;

Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz; Epoca bronzului; Hallstatt; Latene;

Epoca romană timpurie (sec. I – III).


Foto: Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, stiinta-pentru-toti.blogspot.com