10 Mai 2022, cu Vizita Regala la Ploiesti! Un alt fel de a ne spune unii altora „Hristos a inviat”

10 Mai marchează trei momente importante din istoria țării noastre, acestea fiind începutul domniei lui Carol I, celebrarea Independenţei de Stat, proclamată cu o zi înainte prin discursul lui Mihail Kogălniceanu şi Încoronarea primului rege al României.

 Iar azi, 10 mai 2022, Ploieștii au fost în sărbătoare. Acum parcă au spus, la unison cu istoria, cu emoția, cu onoarea RE-VEDERII membrilor Familiei Regale, ”Hristos a Înviat”, ovaționându-și oapseții cu „TRĂIASCĂ REGINA” și cântând din toate piepturile „MULȚI ANI TRĂIASCĂ!”.

Ploieștenii, cu mic, cu mare (să fi fost vreo 300 de persoane, în afară de autorități) au întâmpinat, la Gara de Sud, pe Majestatea Sa Margareta- custodele Coroanei, Principele Radu și Principesa Sofia.

 Sosirea Trenului Regal a fost, cu adevărat, un moment de lumină, de bucurie, de zâmbete și îmbrățișări, de re-întoarcere, poate… nu doar „o țâră”, cu fața și inima către istorie, către simbolurile Regalității, către nevoia de punere în lumină a unor file de istorie care au înrâurit magistral destinul și filonul neamului acestuia.

Înalții oaspeți au coborât din tren, au salutat oficialitățile și… mai cu seamă, și-au făcut timp preț de câteva minute să vorbească și să-i îmbrățișeze pe ploieșteni,sa facă fotografii și să lumineze marea sărbătoare de 10 Mai.

FRUMOS, DEMN EMOȚIONANT!
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, PLOIEȘTI!, LA MULȚI ANI, PLOIEȘTENI!

La 10/22 mai 1877 au avut loc, la Bucureşti, o serie de festivităţi prilejuite de proclamarea Independenţei României. Acestea au fost deschise prin 21 de lovituri de tun şi a fost oficiat un Te Deum, la care au asistat domnitorul Carol I, primul ministru, I.C. Brătianu, miniştri, deputaţi, senatori, membrii înaltului cler, înalţi magistraţi ai ţării.

Demn de știut, în aceeaşi zi a fost instituită prima decoraţie românească – „Steaua României”, în vederea recompensării serviciilor militare şi civile deosebite aduse statului român, potrivit ”Istoriei României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).

Dar, cu toate că Independenţa României a fost proclamată în Parlament de Mihail Kogălniceanu, a fost necesar ca neatârnarea să fie cucerită pe câmpul de luptă. Între 12/24 şi 16/28 iulie 1877, trupele române au trecut Dunărea. Armata română fără nicio experienţă de război, dar cu multă dăruire şi un curaj enorm, a cucerit pe rând redutele Griviţa (30 aug./11 sept. 1877), Rahova (9/21 sept. 1877), Opanez (28 nov./10 dec. 1877) şi Smârdan (12/24 ian. 1878), potrivit volumului ”O istorie a românilor” (Ion Bulei, 2007).

 Foto: PrahovaBusiness/ Crucea Roșie Prahova