ALARMANT: Craterul de la Slanic se adanceste si a „inghitit” un copac

SITUAȚIA de la Slănic e tot mai gravă iar oamenii din ce în ce mai speriați! Un copac cu un trunchi destul de gros s-a prăbușit și sunt semne că… „l-ar îngiți pământul”, iar un stâlp de electricitate și un brad stau să cadă.

Așadar, orele, clipele, zilele… trec și craterul se adâncește! E clar că circumstanțele dau semne tot mai îngrijorătoare și localnicii așteaptă un verdict dar și… soluții. Nu știu ce va urma, totul e imprevizibil, iar o posibilă… reparare a străzii acum n-ar însemna decât o cârpire, pentru ca într-o altă zi, totul să crape din nou.

 Totul este extrem de dificil, recunoaștem, și asta pentru ca întreg solul și… subsolul acolo, e, de fapt… un zacamânt imens de SARE. Peste care s-a construit, s-au făcut fundații, drumuri… dar acolo este SARE. Și sub oraș, chiardacă nu sub întreaga suprafață, sunt galerii de mina, hăuri- cum s-ar spune.  În plus, este râul și lacuri cu grad mare se salinitate și cu adâncimi foare mari. Și în acest caz… nu o asfaltare sau o betonare „pe dedesubtul” a ceea ce a fost până acum astfaltul de pe strada „23 august” arrezolva lucrurile…!!!)

 *Exemplu: Baia Verde (aflată nu departe de zona craterului care a îngrozit orașul) are un grad ridicat de salinitate, de peste 200 g/l, rezultată din pereții sai de sare. Concentrația de sare de la suprafață este mai scazută în timpul primăverii și după ploile abundente (80/120 g/l) și crește în perioadele secetoase ca rezultat al efectului de evaporare. În adâncuri, salinitatea rămâne constantă.
Culoarea apei celor 3 lacuri este dată de nivelul de salinitate – Lacul 1 este verde – are o mineralizare ridicată, lacul 2 este galben-verzui, iar lacul 3 este verde-gălbui.


Lacurile conțin nămol sapropelic care conține diferite substanțe minerale precum cloruri, brom, nitrați, sulf, carbon, bicarbonat, calciu, magneziu, fier și alte substanțe organice.

foto: https://stirileprotv.ro