Ziua Nationala, sarbatorita admirabil la Filarmonica ploiesteana! Publicul, intampinat cu paine si sare

La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni! DA! Asta s-a trăit și s-a simțit joi seară, în sala Filarmonicii ploieștene, în preambulul Zilei Naționale, sărbătorită, aceasta admirabil, într-o atmosferă emoționantă, decentă, numai bună de pus la… „inima sufletului”…

Într-adevăr, NU a fost doar un concert dedicat Zilei Naționale a României, a fost un gest de mulțumire îndreptat către toți cei care au luptat de-a lungul secolelor pentru întregirea neamului, pentru unitate, libertate, independență, au luptat pentru viitorul poporului român și pentru viitorul culturii noastre dar și un mesaj profund, de reunoștință, pentru cei care păstrează valorile autentice și tezaurul național.

Aseară, Sala „Ion Baciu” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” a vibrat la propriu la intonarea de către Orchestra Simfonică ploieșteană, însoțită de Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu” – Ploiești, a imnului de stat „Deșteaptă-te, române”. Parcă în niciun an nu a avut o încărcătură emoțională atât de mare ca acum, mesajul său fiind adânc întipărit în inimile noastre.

Seara a continuat pe sonoritățile, și ritmurile fascinante ale muzicii lui Béla Bartók, 6 Dansuri Românești, într-o interpretare fascinantă, plină de culoare și de energie, atât de caracteristică melosului popular, viziune muzicală semnată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii, condusă cu multă precizie și măiestrie de dirijorul Tiberiu Soare.

Apariția pe scenă a violoncelistului Andrei Ioniţă a fost primită cu foarte mult entuziasm, publicul aclamând prestația fabuloasă, impecabilă și strălucitoare a domniei sale. Căldura, virtuozitatea, genialitatea și muzicalitatea cu care Andrei a vibrat alături de sunetul duios al violoncelului au oprit respirația celor prezenți în sală, fascinând cu interpretarea lucrărilor de Paul Constantinescu (Balada Haiducească și Cântec vechi). Cel mai așteptat moment a fost Dansul Țărănesc de Constantin Dimitrescu, pe care tânărul muzician și-a demonstrat talentul și tehnica desăvârșită cu o execuție spumoasă, jucăușă, glumeață, plină de caracter și în același timp realizată cu atâta naturalețe. La bis, Andrei Ioniţă a ales una dintre lucrările sale preferate din întreg repertoriul muzical românesc, superba Podobie din Oratoriul Bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, într-un aranjament pentru violoncel și orchestră de coarde semnat de Lodrin Marin.

Evenimentul, unul de colecție, s-a încheiat cu Poemul coregrafic “Altița” de Dan Dediu, prezentată în primă audiție absolută pe scena românească.

Sonorități, armonii, ritmuri și suflet 100% românești. Totul minunat, totul… așezat adânc în inimle participanților.

*Se cuvin mulțumiri domnului coregraf Marinica Marian pentru iile puse la dipoziție membrilor orchestrei simfonice.

„Vă mulțumim și dumneavoastră, publicul nostru drag, pentru încrederea pe care ne-o oferiți, alături de dumneavoastră creăm cel mai frumos tablou care descrie inima acestui popor: cultura românească”, a transmis conducerea Filarmonicii.