Ziua Cartii si Ziua Bibliotecarului, celebrate printr-un eveniment DE COLECTIE la Biblioteca „Nicolae Iorga”

„Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor” este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.

Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes. În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616).

În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai Ziua Cărţii, ci şi Ziua Bibliotecarului.

Cu această binecuvântată ocazie, Biblioteca Județeană „N. Iorga” Ploiești găzduiește marți, 23 aprilie 2024, ora 13.00, în Sala Marea Unire a Palatului Culturii din Ploiești, conferința „De la carte, la scriitor”, eveniment coordonat de Corina TEODORESCU, cu sprijinul Colegiului Național „Nichita Stănescu” Ploiești și al doamnelor director: Prof. dr. Carmen ARGEȘANU și Prof. Andra Vera Pescaru.

Invitată este DOINA RUȘTI, romancieră, prozatoare, profesor universitar, cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film, autoarea trilogiei fanariote, compusă din romanele „Homeric” (2019), „Mâța Vinerii”(2017) și „Manuscrisul fanariot” (2015), precedată de alte două romane de succes, cu miză socială puternică: „Fantoma din moară” (2008), distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România și tradus în germană și „Lizoanca la 11 ani” (2009), care a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române și care a fost tradus în mai multe limbi de circulație. A mai publicat „Zogru” (2006), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociația Scriitorilor din București, a fost tradus în mai multe limbi, „Cămașa în carouri” (2010), „Logodnica” (2017), „Omulețul roșu” (2010), „Paturi oculte”(2020), „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot” (2022), „Depravatul din Gorgani” (2023). Peste 40 de titluri din scrierile sale au fost traduse în peste 15 limbi, printre care germană, maghiară, spaniolă, engleză, franceză, italiană.

La această conferință vor paricipa conf. univ. dr. Marius NICA și scriitorul Gelu IONESCU, iar evenimentul va fi moderat de Mihaela RADU, manager al Bibliotecii Județene „N. Iorga” Ploiești, care va asigura buna desfășurare a dezbaterilor și va facilita interacțiunea între public și participanți.

„Invitația de a lua parte la acest eveniment vine de la sine”, transmit entuziaști organizatorii.