Zeci de perchezitii domiciliare puse in executare la persoane anchetate pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune

E forfotă mareee în Prahova! și asta din pricina unui caz de anvergură! Polițiștii sunt în acțiune!

Miercuri dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova- Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție Argeș, Iași, Teleorman, Vâlcea și Vrancea, au demarat cercetări și, drept consecință, au pus în executare nu mai puțin de 22 de mandate de percheziție domiciliară în județele Argeș, Iași, Ialomița, Vâlcea, Vrancea și Teleorman, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune.

În fapt, în perioada 1 noiembrie 2022 – prezent, persoanele bănuite, ar fi comis, în repetate rânduri înșelăciuni în mediul online, prin publicarea de anunțuri fictive pe platforme de specialitate, prin care ofereau, spre vânzare, autoturisme la prețuri avantajoase, pentru care cereau sume de bani, drept garanții, sume care erau virate în conturi din străinătate.

Până la acest moment, au fost identificate 52 de persoane vătămate, existând alte 47 de cauze similare, pe întreg teritoriul României. Prejudiciul în cauză este aproximativ 1.000.000 de lei.

De asemenea, la acest moment este investigată situația financiară a altor 50 de persoane fizice din țară, colaboratori ai grupului organizat, fiind dispuse, până în prezent, trei Ordine Europene de Anchetă în Belgia, Lituania și Regatul Unit al Marii Britanii. În cauză, au fost emise 32 de mandate de aducere.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace materiale de probă precum telefoane mobile, cartele SIM, carduri bancare, documente privind tranzacții bancare, sume de bani, trei arme, urmând a fi stabilită proveniența acestora, dar și articole pirotehnice. În baza probatoriului administrat urmează să fie reținute patru persoane.

Activitățile au beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

sursele oficiale precizează că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.