Vouchere CULTURALE pentru elevi! Aflati acum toate detaliile!

DA, asta da, e o veste ce merită luată în seamă! Elevii vor primi, începând cu anul școlar 2024-2025, vouchere culturale în valoare de 250 de lei.

 Potrivit prevederilor noii Legi a Învățământului Preuniversitar, banii vor putea fi folosiți de tineri pentru participarea la concerte, intrări în muzee, achiziția de cărţi sau pentru plata unor excursii cu teme culturale sau istorice.

Prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, promulgată recent de președintețe țării și publicată în Monitorul Oficial nr. 613 din 5 iulie, se înfiinţează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi”, ce are ca scop promovarea culturii naţionale şi universale în rândul comunităţii şcolare.

*În fond, cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea și de a spera. (Octavian Paler)

„Prin Programul național „Vouchere culturale pentru elevi“, deținătorii primesc suma de 250 lei prin intermediul unor carduri reutilizabile, sumă care este la dispoziția beneficiarului pentru servicii și evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărți sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice.

Derularea programului este reglementată prin hotărâre de Guvern, inițiată de Ministerul Educației”, se precizează în lege.

IMPORTANT: Programul „Vouchere culturale pentru elevi” urmează să fie implementat progresiv, începând cu anul școlar 2024-2025, astfel:

  • în anul școlar 2024-2025, beneficiarii sunt elevii din clasa a XII-a a anului școlar curent
  • în anul școlar 2025-2026, beneficiarii sunt elevii din clasele a IX-a și a XII-a a anului școlar curent
  • în anul școlar 2026-2027, beneficiarii sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a a anului școlar curent
  • până la finalul anului școlar 2026-2027, în baza unei analize cu privire la impactul programului național, Ministerul Educației decide asupra oportunității continuării și dezvoltării programului începând cu anul școlar 2028-2029

 Un popor lipsit de cunoaşterea istoriei sale, a originii şi culturii sale, este ca un copac fără rădăcini. (Marcus Garvey)

foto: Muzeul ASTRA, ziare.com