Vitezomanii ar putea ramane, de-acum, PIETONI vreme de 180 de zile sau… chiar mai mult!

Luni, Senatul a adoptat un proiect legislativ ce are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Concret, proiect ul de act normativ prevede ca vitezomanii care depășesesc viteza legală cu mai mult de 100 de km/h, să fie sancționați cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile și majorarea  de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârșirii unei noi fapte similare.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii din tot spectrul politic și are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „în sensul instituirii pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile – este un nou prag de depăşire a vitezei legale, majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte de depăşire a vitezei legale cu mai mult 100 km/h într-un interval de şase luni, reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului cu privire la depăşirea menţionată, precum şi instituirea confiscării autovehiculului dacă în perioada de şase luni de reţinere a certificatului de înmatriculare/înregistrare, acesta este identificat în trafic”, se precizează în raportul întocmit la comisiile de specialitate.

 

DE LUAT ÎN SEAMĂ:

Potrivit expunerii de motive, modificarea propusă va duce la creşterea gradului de siguranţă rutieră, precum şi la conştientizarea conducătorilor auto că viteza poate avea consecinţe grave asupra vieţii, integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi a celor care se află în apropierea acestuia.

Trebuie știut în acest context că Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect și tot Senatul a votat luni un amendament  prin care o persoană care a fost condamnată pentru o infracţiune comisă ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie şi care a avut ca rezultat decesul victimei se va putea prezenta la examenul pentru obţinerea permisului de conducere doar după cinci ani de la data executării pedepsei.

 Demn de precizat, anul trecut, pe șoselele din România peste1630 de victime și-au pierdut viața în accidente rutiere.