“Vioara lui George Enescu“ vine sa umple inimile melomanilor, la Ploiesti

Turneul “Vioara lui George Enescu“, popas la Ploiești, sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00! La numai câteva zile după Ziua Internațională a Muzicii (1 octombrie), reputatul violonist Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail vă așteaptă în Sala “Ion Baciu” a Filarmonicii pentru a asista la un recital de poveste. Programul este compus din Sonata în sol minor pentru vioară şi pian, L. 148, de Claude Debussy, Sonata în mi bemol major pentru vioară şi pian, op. 18, de Richard Strauss și Sonata în la major pentru vioară şi pian, de César Franck.

*Biletele, în valoare de 30 de lei (salariați), 20 de lei (pensionari) și 10 lei (elevi/studenți) sunt disponibile, la casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală sau online, pe https://www.myticket.ro/…/recital-vioara-lui-enescu-5-octom…

Turneul “Vioara lui George Enescu“ revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 20 septembrie – 5 octombrie 2019. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită… nu întâmplător „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în mai multe oraşe din ţară. Programul recitalurilor cuprinde trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian.

Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viața și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos. (Platon)
A trecut peste un secol de când Geroge Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi.
Din anul 2012, același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, continuă aceeași nobilă misiune – aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
Dacă la primele ediţii sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, sau pe cel al sălilor de sport din licee în care veneau copii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei joacă de obicei baschet la ora de educaţie fizică – au fost mai apoi turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite oraşe ale ţării de Horia Mihail şi, evident, la Sala Radio, şi ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia, şi lista ar putea continua.
Având ilustrul exemplu al lui George Enescu, în 2012, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe mari scene ale lumii, în orașe mari, la București – la Sala Radio sau la Ateneu –, dar și în orașe mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, și în inimile cât mai multor oameni, chiar și acolo unde nimeni nu se gândește la ea sau nici nu a aflat de existența ei, dar unde poate face foarte mult bine, aşa cum făcea nemuritorul Enescu în urmă cu o sută de ani.

Așadar, sunteți invitați să vă bucurați de darul Catedralei sunetelor– vioara lui Enescu, într-un fascinant dialog cu regele instrumentelor, pianul. Veți înțelege așa că Muzica este o revelație mai mare decât toată înțelepciunea și filosofia. (Ludwig van Beethoven)

Turneul “Vioara lui George Enescu“, popas la Ploiești, sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00! La numai câteva zile după Ziua Internațională a Muzicii (1 octombrie), reputatul violonist Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail vă așteaptă în Sala “Ion Baciu” a Filarmonicii pentru a asista la un recital de poveste.