Veste minunata: Gospodarii traditionale din Drajna, restaurate prin PNRR! Vesnicia si mostenirea din strabuni musai sa dainuie in sat!

𝙂𝙤𝙨𝙥𝙤𝙙𝙖̆𝙧𝙞𝙞 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩̧𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙘𝙤𝙢𝙪𝙣𝙖 𝘿𝙧𝙖𝙟𝙣𝙖, 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙩𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙋𝙉𝙍𝙍 𝙨̧𝙞 𝙞𝙣𝙩𝙧𝙤𝙙𝙪𝙨𝙚 𝙞̂𝙣 𝙘𝙞𝙧𝙘𝙪𝙞𝙩𝙪𝙡 𝙩𝙪𝙧𝙞𝙨𝙩𝙞𝙘!

 „Gospodării tradiționale în localitatea Drajna”, proiect depus de către Consiliul Judeţean Prahova, este sigurul obiectiv admis din zona Sud Muntenia, care a îndeplinit toate criteriile necesare includerii în cadrul Rutei satelor cu arhitectură tradițională, în vederea restaurării din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 Prin intermediul acestei investiţii se vor realiza lucrări de reabilitare/restaurare a şase gospodării tradiţionale:

Proiectul de față își propune:

– să restaureze elementele de lemn (prispa, stâlpii, elementele traforate)  

– refacerea acoperișului în două sau patru ape  realizată din șindrilă sau țiglă tip solzi 

– se vor reface finisajele exterioare ale pereților în deosebi cu materiale tradiționale: lipitură de lut sau tencuială de nisip-var

– se vor restaura ferestrele de lemn știind că ferestrele au un rol important în conturarea imaginii casei tradiționale

– se vor pune în valoare și alte elemente tradiționale existente în gospodărie, precum anexele (grajdul sau cotețul de animale). În funcție de posibilități, se va amenaja o zonă cu obiecte de artă și uz gospodăresc tradiționale.

IMPORTANT:  Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 1.772.172,00 lei fără TVA.

 Selecţia obiectivului a avut loc în cadrul apelului de proiecte Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială, Componenta C11. Turism și cultură, Investiția I1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Programul România Atractivă, Modernizarea/Reabilitarea siturilor turistice Apel 2.

 Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa ordinară a lunii august, proiectul privind depunerea de către Judeţul Prahova, în parteneriat cu UAT comuna Drajna, a proiectului amintit anterior în vederea obţinerii finanţării.

* Cele 12 rute tematice sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale românești, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântul Ladislau, traseul castrelor romane, ruta fortărețelor, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și ruta satelor cu arhitectură tradițională.

* Alte obiective din judeţul Prahova, cuprinse în acest program în vederea reabilitării sau promovării sunt „Castrul Roman de la Drajna de Sus, origine și perenitate” şi ,,Cașcaveaua de Prahova, deliciu tradițional Românesc”.

* Detalii, pe site-ul CJ Prahova: https://cjph.ro/doua-obiective-turistice-din-judetul…/

***Miercuri, 06.04.2022, prin ordine comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale și care vor primi finanțări pentru reabilitare sau promovare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cele 12 rute tematice sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale românești, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântul Ladislau, traseul castrelor romane, ruta fortărețelor, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și ruta satelor cu arhitectură tradițională.

În urma apelului public lansat de MIPE la data de 25 februarie a.c. au fost depuse 395 de solicitări. Acestea au fost evaluate, respectând metodologia aprobată prin ordinul comun al celor patru ministere. Termenul limită pentru depunerea propunerilor a fost 20 martie a.c.

𝐹𝑜𝑡𝑜 𝑐𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑐𝑡𝑒𝑟 𝑖𝑙𝑢𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣