Vernisaj al expoziției temporare „Efect de dantelă”, la Ploiesti

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, vă invită joi, 13 iunie 2024, la ora 10.30, să participați la vernisajul expoziției temporare „Efect de dantelă”.

Obiect al tuturor dorințelor, dantela a fost mult timp văzută ca simbol al unui statut social privilegiat, întotdeauna în strânsă legătură cu un design bun și cu necesitatea de-a fi la curent cu moda și gustul dominant al vremii. Din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea, această țesătură ornamentală luxoasă a dezvoltat tipuri și tehnici diferite, fiind considerată adesea cel mai scump accesoriu vestimentar purtat de regalitate, aristocrația europeană și liderii Bisericii Catolice.

Expoziția abordează potențialul creativ al acestui material textil de înaltă tehnologie și este rezultatul activității claselor de arte plastice de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești. Sub îndrumarea doamnelor profesoare Liliana Marin, Georgiana Tudor și Lavinia Răican, 27 de  tineri artiști recreează efectul de dantelă exprimat prin intermediul ceramicii și al artei grafice.

Cu lucrări contemporane ce combină tradiția și inovația, expoziția reprezintă o celebrare a colecției valoroase de dantelă ce se regăsește în patrimoniul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.