Varbilaul mai are de asteptat pana sa vada flacara la aragaz…

Azi, primarul comunei Vărbilău, Ion Ioniță, a organizat împreună du deputatul de Prahova Bogdan Toader o conferință de presă, în ideea de a explica, mai cu seamă localnicilor, care este stadiul lucrărilor pentru mult-așteptata rețea de gaze și când ar putea aprinde ochiul la aragaz.

 Cei doi au făcut o analiză și au concluzionat că, dacă nu s-a putut da în folosință rețeaua până la Crăciun sau Anul Nou, „în niciun caz” investiția nu va deveni funcțională în această primăvară și nici în acest an, iar cei doi au venit cu explicații amănunțite, mai ales că este vorba de o lucrare de anvergură care depinde de mulți pași dar și de mai mulți factori obiectivi.

Primarul a explicat, între altele că oamenii nu sunt tocmai mulțumiți de felul în care se derulează lucrările, iar cei din adminsitrația locală spun că „nici azi nu știu exact care e, de exemplu, rolul primarului, al autorității locale, în afară de a primi solicitările oamenilor și întrebările despre stadiul lucrărilor, sau apelurile privind starea deplorabilă a drumurilor. În primul rând, lucrarea trebuia încredințată unui operator”.

Edilul a subliniat, astfel, că localitatea e străbătută pe cca 20 km de drumul județean și totul e „într-o stare foarte proastă”, în afară de satul Coțofenești, unde, s-ar mai fi făcut câteceva pentru a minimiza efectele lucrărilor. Șantierul e rămas deschis de luni de zile, drumurile locale sunt distruse în proporție de 80%”, a declarat în acest context primarul Ion Ioniță.

„Vom avea sau nu vom avea gaze, avem o rețea de drumuri sub orice critică. E imposibil de mulțumit vreun cetățean al comunei cu starea actuală a drumurilor. Lucrările au fost făcute în grabă, fără să respecte rețelele existente. Am avut pe teritoriul localității peste 300 de avarii la rețeaua de apă, rețea pe care n-am reușit s-o predau la HIDRO PRAHOVA, din cauza utilajelor grele care au străbătut drumurile și au pisat branșamentele la rețea”, și-a exprimat edilul „of”-ul.

La rândul său, deputatul Bogdan Toader a vorbit despre faptul că lucrarea, în anamblu, e una complexă, necesară și tocmai de aceea trebuie respectate toate cerințele, toate etapele, precizând, însă, că „lucrarea, până acum, nu e decât o conductă îngropată în pământ” „și nici n-are cum fi deocamdată altfel pentru că nu există magistrală” (n.r la care, teoretic, să se racordeze rețelele din loalitățile de pe Valea Slănicului). Prin urmare, în opinia sa, oamenii locului nu vor avea în această primăvară foc la aragaz și cel mai probabil nici în acest an. „O conductă care să aducă gaz în comună în numai 4 luni e imposibil. Iar dacă lucrarea nu va fi funcțională la termen, fiind „pe fonduri”, va trebui să se dea banii înapoi”, a explicat deputatul. Acesta a mai subliniat că toate lucrările trebuie să se facă pe un parcurs normal sugerând că nu se pot sări anumiți pași.