„Uzina” care ne da agricultori: „Scoala nu e a elevilor de-acum sau a profesorilor, e a comunitatii”

357 de elevi. 2 clase de gradiniță, 5 clase de învățământ primar, 3 clase de gimnaziu, 3 de liceu, 3 de școală profesională, 4 de seral și una de școală postliceală. Table inteligente în aproape toate sălile de clasă, pereții plini de roadele diverselor activități, proiecte pe „bandă rulantă” cu rost și dibăcie, consilier școlar, accesare de fonduri, viziune, ambiții, toate statisticile și situațiile „la punct și virgulă” pe masa și în mintea directoarei, disciplină, situația fiecărui elev în parte pe de rost, respect, conștiinciozitate, nerăbdarea accesării unor noi proiecte și fonduri, sprijin de la Primărie, ore cu sutele peste program, acasă, și chair în weekend, la birou, totul… „strună” ca într-o uzină cu mecanismul uns cu HAR, de unde ies profesioniștii de mâine din agricultură, patiserie, brutărie, oamenii ai satului care știu și înțeleg rostul muncii.

 În… patru cuvinte: Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești. Un univers unde cartea, practica, zâmbetul, profesionalismul dascălilor și  tot ce poate face din școlaă o BUCURIE… aici, în sat, la un pas de Ploiești. O instituție care merită dată ca exemplu, cu toate treptele de învățământ preuniversitar și care dă lecții, la propriu și la figurat oricui îi trece pragul. Și NU scriu asta pentru că am nimerit acolo o vizită într-o zi însorită, când absolut toată lumea din liceu avea treabă în activități diverse și inspirate, fiind „Săptămâna verde”, ci pentru că ASTA am simțit în discuția de mai bine de două ore cu directoarea acestui colos, prof Veronica Rădulescu.

 I-am văzut pe prichindei învățând prin joacă și abilități, i-am văzut pe cei ami mari implicați în tot felul de inițiative acordate progarmului „Săptămâna verde”, creativi, dornici de nou, de afirmare, i-am văzut pe cei din clasa a XII-a la ora de pegătire al matematică pentru… Bacalaureat, „smirnă”, cu ochii și urechilela doamna profesoară.

 Totul curat, frumos, oridonat…

 Și… mai sunt și altele de spus și mai ales de apreciat!

Aflăm cu încântare că aici, deși profilul este „Agricol”… elevii se bucură de numeroase proiecte, de ateliere de teatru, de dansuri, de… karate! Și, în curând, se vor bucura și de o masă caldă. Iar nu peste mult timp, instituția își va extinde activitatea cu un progam prelungit pentru preșcolari și chiar unul tip atfer-school.

 Pentru că… e musai să faci Rai unde predai și pentru că, așa cum spune doamna directoare, „școala nu e a elevilor de-acum sau a profesorilor, e a comunității”.  Și ea, școala trebuie să fie „regină” acolo unde e…