UNICAT: Rasaritul de azi reflectat in ferestrele cabanei situate la cea mai mare inaltime in Carpati 

Culori, hotar între munți și cer, între noapte și zi… Răsăritul lui 9 decembrie de pe Coștila reflectat în ferestrele legendarei Cabane OMU din Bucegi. O fotogra

Răsăritul lui 9 decembrie de pe Coștila reflectat în ferestrele legendarei Cabane OMU din Bucegi.

fie cât… 1000 de emoții.

Situată pe Vârful Omu, cel mai înalt vârf al Munților Bucegi, Cabana Omu este cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături de cabană, se află Stația meteorologică Vârful Omu, aceasta fiind cel mai înalt punct locuit permanent din România. Cabana Omu este prima cabană de piatră construită în munții Bucegi (3 septembrie 1888). Cabana este situată pe teritoriul județului Prahova și este inchisă în timpul iernii.

Trebuie luat în seamă că prima construcție, aici, pare a fi cea ridicată în 1888 de către Siebenbürgischer Karpaten Verein (SKV). Inaugurarea a avut loc la 2 septembrie iar cabana a fost cunoscută sub numele de „Casă de piatră de la rful Omul”.

În anul 1900 este construită o a două cabană, din lemn, de către Societatea Carpatină Sinaia. Cele două construcții funcționează o perioadă simultan.

Reținem că în octombrie 1911 cabana de lemn este distrusă de un incendiu. Anul următor, în 1912, Societatea Carpatină Sinaia hotărăște refacerea cabanei dar acțiunea rămâne doar în proiect. Planurile sunt preluate de către Societatea Turiștilor din România (STR). Nici această asociație nu reușește să materializeze proiectul.

În 1924Hanul Drumeților, grupare constituită de câțiva foști membri ai STR, începe realizarea elementelor unei cabane pe care intenționau să o boteze, poate nu tocmai întâmplător, Casa Zorilor. Acestea sunt făcute în curtea Fabricii de Hârtie a fraților Schiel din Bușteni, urmând apoi să fie urcate cu telefericul pe muntele Piatra Arsă și, de aici, transportate pe rful Omul. Hanul Drumeților nu a putut duce până la capăt construcția, societatea dizolvându-se în 1925. În același an, lucrarea este preluată de Turing Clubul României care începe asamblarea cabanei în luna septembrie.

În ianuarie 1926 construcția era deja ridicată pe vârf. Inaugurarea oficială a avut loc la 7 august 1926. Între 1936 și 1937 au loc lucrări de extindere, rezultatul fiind clădirea care se păstrează aproximativ în aceeași formă până astăzi.

Foto: Sergiu Serge