Una dintre cele mai bune sase violoniste din lume concerteaza maine la Filarmonica ploiesteana 

Frumos obicei al Filarmonicii noastre, de a aduce in fata publicului artiști celebri, ovaționați și recunoscuți la nivel mondial! Așa și mîine, într-un concert asemeni unei… bijuterii muzicale!

Sarah Nemțanu, solista concertului de joi, 23 mai 2024, a fost considerată în 2011 de revista Le Figaro drept una dintre cele mai bune șase violoniste din lume care au avut un impact pozitiv ascupra lumii muzicale.

Cu origini românești, Sarah Nemțanu s-a născut în Bordeaux, Franța și a început studiul viorii încă de mică, alături de tatăl său, renumitul muzician Vladimir Nemțanu, concert-maestru al Orchestre National  Bordeaux Acquitaine și care studiase vioara la București cu regretatul Ștefan Gheorghiu. A urmat apoi studiile Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, sub îndrumarea maeștrilor Gérard Poulet, Pierre-Laurent Aimard, Jean Mouillère și  Alain Meunier, specializarea vioară și muzică de cameră. La 21 ani a devenit prim violonistă și solistă a Orchestre Nationale de France.

A concertat alături de mari nume ale vieții muzicale mondiale precum Bernard Haitink, Sir Colin Davis, Ricardo Mutti ori Valery Gergiev,  acompaniată de ansambluri simfonice de mare valoare (London Symphony, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Orchestre Nationale de France etc). Printre premiile  pe care le-a obținut la concursurile de profil amintim Premiul I la Concursul „Maurice Ravel” de la Saint-Jean de Luz, Premiul al III-lea la Concursul Internațional „Antonio Stradivarius” iar concertul de debut din  anul 2000, cu „Dublul concert” de Johaness Brahms  alături de Gautier Capuçon a plasat-o în rândul celor mai virtuozi violoniști la nivel mondial. În prezent este profesoară de vioară la Conservatorul de Muzică din Paris  și concert maestru la Orchestra Națională a Franței.

Joi, Sarah Nemtanu va interpreta Rapsodia Tzigane pentru vioară și orchestră de Maurice Ravel, Les Aires Bohémiens pentru vioară și orchestră de Georges Bizet/Pablo de Sarasate, Meditation pentru vioară și orchestră de Jules Massenet alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești.

Din program mai face parte și Simfonia a IX-a în Do major, D. 944 de Franz Schubert. Concertul va fi condus de la pupitrul dirijoral de maestrul Vlad Vizireanu.

*Bilete disponibile: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-23…/