Un loc fantastic: Baile Boboci, PRIMA statiune balneara din Tara Romaneasca! De fapt, din vechime oamenii cautau aici vindecare! Biserica ALTFEL are si ea ceva de spus

Băile Boboci, un loc… fermecat, la propriu, reprezintă, în sine, o poveste uluitoare, un tărâm binecuvântat care are atîtea să ne spună și să ne dăruiască…

DA. Prahova are comori neprețuite și-i musai să conștientizăm…!

Întâi de toate, trebuie știut că Băile Boboci au aparţinut boierului Crăciunescu, care le-a donat prin testament oraşului Mizil.

Conform istoriei, încă de la 1825 aici a funcţionat o staţiune balneară, prima de acest gen din Ţara Românească (deși, dacă e să luăm în considerare vestigiile arheologice, se pare că din vechime oamenii au știut că aici găsesc vindecare prin apele miraculoase). Localnicii obişnuiau să folosească apa sulfuroasă pentru tratarea diferitelor afecţiuni, dar şi pentru a face baie.

Ca locație Băile Boboci se află pe raza comunei Jugureni la o depărtare de cca 12 km de Mizil. Bobocii au drumuri foarte rele, mari suișuri și scoborâșuri, vâlcele adânci, șosele sparte, cu obstacole, drumuri de munte deteriorate de ploile abundente. Însă întreaga zonă e alintată deun peisaj pitoresc care paresă aștepte cu nerăbdare să-și mărurisească tainele turiștilor, iubitorilor d edrumeții sau celor ce caută vindecare, dar și… pasionaților de istorie.

* Așezarea, situată la o altitudine de 288 m.d.m., este atestată documentar din 1510 ca siliște și din 1571 ca sat.

 

Ei bine, acest fapt ridică încă o chestiune importantă în legătură cu stațiunile noastre balneare: lipsa de transport la cele de a doua mână, care s’ar putea totuși ridica prin mijloace confortabile și repezi de comunicație. Incumbă deci ministerului lucrărilor publice… să repare șosele în jurul stațiunilor balneare, astfel mari bogății se pierd pentru țară…

 

Cea mai veche stațiune din țară

Stațiunea Boboci se află pe un platou foarte înclinat. Este interesant de amintit că e cea mai veche din țară! Domnitorul Grigore D. Ghica a făcut la 1822 vilegiatură aici, cu întreaga curte.

Potrivit povestea-locurilor.ro, „la 1825 s’a ridicat un stabiliment de băi și un hotel. Apele sunt cloro-sodice, sulfuroase vag-iodurate. Cabinele sunt mici, de scânduri: abia încape un om mai răsărit. Confort nu există. Hotel cu cămăruțe, restaurant de scânduri. Probabil că noroiul galben de aici e pur și simplu noroi de rând”.

 

*O biserică…ALTFEL
Ctitorită în jurul anului 1853, biserica de la Băile boboci are o particularitate anume: deși este de rit ortodox, altarul lăcașului NU este orientat, potrivit rigorilor bisericești ci către Nord- Nord-Vest. Și acesta ar fi numai una dintre curiozitățile locului, ca să nu mai vorbim de miraculoasele izvoare cu ape sulfuroase și cu alte nenumărate minerale care acum „zac” pe nedrept în adâncuri…

 

 

*Ar mai fi de spus și că aici se spune ca s-ar fi oficiat și o nuntă regală, între principele Nicolae – cel de-al patrulea copil al cuplului Ferdinand și Maria, și Ioana Dolette, motiv pentru care a fost exclus din familia regală.

 

*Cercetările arheologice din arealul stațiuii au scos la lumină vestigii de mare valoare:

*Necropolă- Epoca medievală,

* Necropolă- sec. IV – VII p. Chr.,

*Necropolă- Latène

*Cel puțin două așezări- din Epoca Bronzului, respectiv din sec. II – III p. Chr.

 

 

 

Sursă foto: miziliada.blogspot.com