Un fel de… scoala in vacanta, dincolo de sala de clasa. Povestea Reginei Maria

Miercuri, 3 iulie 2019, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, programul de vacanță a debutat cu o activitate absolut impresionantă, având în vedere alegerea temei.

Copiii au avut ocazia să afle, dincolo de manual și sala de clasă, povestea Reginei Maria a României, relatată de muzeograful Monica Cîrstea. 
Astfel, micii participanți au aflat despre copilăria, dar și despre pasiunile reginei pentru grădinărit, echitație, pictură, scris, decorațiuni.
Activitatea s-a încheiat cu o provocare artistică: pictarea portretului Reginei Maria.

Demn de apreciat! O activitate-eveniment, care poate pune o temelie educației, prin apropierea de istorie, de valori, de ceea ce ne poate îmbogăți nu doar cunoștințele, dar și sufletul.

*Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938castelul PelișorSinaiaRegatul României) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la Eastwell Park, reședința familiei din comitatul Kent.

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, principele moștenitor al tronului României, încercând încă de la început și reușind să se integreze națiunii care o adoptase ca principesă și, începând din 1914, ca regină.

 De altfel, așa cum ne mărturisea recent directorul Muzeului, Marcela Peneș, vacanța mare va fi plină de evenimente și activități dedicate copiilor din întregul județ, deoarece aceasta este o modalitate extrem de atractivă și… eficientă pentru a deschide copiilor porți către cunoaștere. Cât despre parcursul unui an școlar, numărul evenimentelor dedicate copiilor și tinerilor depășește bine 400…

Copiii au avut ocazia să afle, dincolo de manual și sala de calsă, povestea Reginei Maria a României, relatată de muzeograful Monica Cîrstea.