ULTIMA ORA: Institutia Prefectului Judetului Prahova, reactie in cazul crizei de la Scoala „I.A. Bassarabescu” si… nu numai!

„Având în vedere adresa nr.2640/02.04.2025 a Inspectoratului Școlar Județean Prahova referitoare la problemele cu care se confruntă școlile gimnaziale „I.A. Bassarabescu” și „George Coșbuc” din municipiul Ploiești, luând act de insuficienția spațiilor destinate actului educational, dar și de dezinformările apărute în spațiul public cu privire la acest subiect, Instituția Prefectului județul Prahova informează următoarele:

În urma intervenției inspectorului școlar general pe această temă, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din data 27.03.2025, prefectul județului Prahova a solicitat o informare, verificând totodată atât actele normative în vigoare, cât și declarațiile publice referitoare la aceast subiect.

Astfel, Instituția Prefectului este în măsură să facă următoarele precizări:

  1. În conformitate cu Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023 art.8, alin.1, „autoritățile administrației publice locale asigură buna desfășurare a învățământului preuniversitar în unitățile administrativ-teritoriale în care acestea își exercită autoritatea”

Art.127 al aceluiași act normativ prevede în sarcina autorităților administrației publice locale următoarele atribuții:

–       asigurarea spațiilor suficiente pentru desfășurarea activităților educaționale de către toți beneficiarii primari înscriși în cadrul unităților de învățământ de stat, în conformitate cu normele elaborate de Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Sănătății și a reprezentanților autorităților locale;

–       asigurarea lucrărilor de investiții necesare pentru construcția unor școli noi, pentru extinderea școlilor existente, mansardare, pentru modernizarea spațiilor destinate desfășurării de activități educaționale, în conformitate cu normativele privind proiectarea, realizarea și exploatare a construcțiilor în domeniul educațional, precum și a normelor de igienă aprobate prin Ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, respectiv ministrului sănătății;

–       asigurarea organizării și desfășurării procesului educațional în conformitate cu standardele aplicabile.

  1. Inspectoratul Școlar Județean Prahova a informat reprezentanții unității administrativ-teritoriale asupra deficitului de spații pentru desfășurarea activităților educaționale la Școala Gimnazială „I.A. Bassarabescu” începând cu anul 2021.

III.  Utilizarea spațiilor de curs eligibile de la Palatul Copiilor din Strada Mărășești nr. 239 este o măsură care nu revine în sarcina Inspectoratului Școlar, fiind viabilă doar în baza unui acord juridic între municipiul Ploiești și Ministerul Educației și Cercetării.

❗️În acest sens, Instituția Prefectului Prahova atrage atenția asupra faptului că materializarea acestui acord poate afecta activitatea educativă a celor 3438 de copii din Ploiești și din alte localități din județ, ce participă la cursuri, organizați în 18 cercuri, 169 de grupe, 10 săli de clasă, în spațiile adaptate conform activităților extrașcolare specifice.

Nerespectarea obligației Inspectoratului Școlar Județean de a asigura, prin Palatul Copiilor, protejarea dreptului la educație, inclusiv cea extrașcolară, poate avea consecințe asupra unui număr semnificativ de copii, generând o nouă problemă educațională.

În concluzie, Instituția Prefectului Județul Prahova apreciază că unicul mod de rezolvare a acestei probleme este prin comunicare, aplicarea riguroasă a normelor legale și participarea la discuții constructive a tuturor părților implicate.

Indiferent că este vorba despre identificarea unor spații temporare până la finalizarea unor investiții atât de necesare la unitățile de învățământ cu spații insuficiente sau despre extinderea activității didactice în altă unitate de învățământ cu spații disponibile, măsurile luate trebuie să fie concrete, general acceptate și să aibă ca unic scop beneficiul copiilor, excluzând interese de orice altă natură.

Pe această cale, prefectul județului Prahova, domnul Emil Drăgănescu, anunță demararea unui proiect complex, prin care elevii care se consideră victime ale oricărei forme de abuz, pot (în nume propriu sau prin reprezentant legal) să sesizeze chiar și anonim Instituția Prefectului prin partenerii săi din acest proiect, finalitatea constând în verificarea cu celeritate a respectivelor situații, de către instituțiile cu atribuții. Referitor la acest demers, vom reveni cu precizări și detalii suplimentare privind stadiul evoluției proiectului”, transmite conducerea Prefecturii Prahova.