ULTIMA ORA: DSP se pronunta in cazul pioceanicului de la Spitalul de Pediatrie Ploiesti

DSP Prahova: „Astăzi 14.03.2025, s-a confirmat prezența bacteriei Pseudomonas aeruginosa (Piocianic) doar în rețeaua de apă interioară, nefiind afectată rețeaua exterioară (nici din aval, nici din amonte)”.

Comunicatul instituției pune în prim-plan măsurile dispuse.

***Pseudomonas aeruginosa este o bacterie Gram-negativă, în formă de bastonaș (bacil), comună, care poate provoca boli la plante și animale, inclusiv oameni.

Bacterii aerobe, nepretentioase privind cultivarea, se dezvoltă facil în 24 de ore, la 37 de grade Celsius, în atmosferă obișnuită.

O specie de importanță medicală considerabilă, P. aeruginosa este un „patogen rezistent la terapie multimedicamentoasă⁠ (multidrug resistant – MDR⁠)” prototipic, recunoscut pentru omniprezența sa, mecanismele sale avansate de rezistență la antibiotice intrinsec avansate, și asocierea sa cu boli grave – în special infecții nosocomiale, cum ar fi pneumonia asociată ventilatorului⁠ și diverse sindroame de septicemie.

Infecția cu Pseudomonas aeruginosa se transmite prin contactarea bacteriei sau a bacilului piocianic. Unele persoane sunt mai predispuse decât altele la infecția cu acesta.

Bacteria poate fi contactată si in urma expunerii la bai in cazi pentru hidromasaj sau in piscine care nu au fost igienizate in mod corespunzator cu o cantitate indeajuns de mare de clor. Printre cauze se pot afla si purtarea unor lentile de contact ce nu au fost mentinute intr-o solutie curata, ci infectata cu Pseudomonas aeruginosa.

Persoanele care sunt, de regulă, sănătoase, sunt mai puțin predispuse la infecția cu bacilul piocianic. Însă, cele care se află internate în spital o pot contacta foarte ușor, pe fondul sistemului imunitar slăbit.

 Specialiștii recunosc că această bacterie este deseori contactată din spitalele unde echipamentele medicale nu sunt igienizate suficient.