Ucenicul vrajitor Radu Gheorghe. Cat bine poate face un ARTIST, cat de mult avem nevoie de ARTA…

Am râs. Am râs cu pofta omului care primește un dar de mult timp așteptat- un dar de spirit înalt, profund, care hrănește, bucură, luminează… Am râs non-stop vreme de jumătate de oră  în compania unui om care FACE BINE prin râs, prin harul- său aș îndrăzni chiar să spun prin harul său deactor și… muzician în egală măsură. Totul într-o discuție cu „Ucenicul vrăjitor” (Doamne, ce bine i se potrivește supranumele din titlul spectacolului!)- Radu Gheorghe. L-am „prins” pe holurile Filarmonicii ploieștene și mai apoi în biroului directorului, la o „șuetă”, între repetiții. Mi-am dat seama cât de mult avem nevoie de așa ceva, de așa OM-ARTIST- „VRĂJITOR”, de așa OAMENI plini de frumos ca lanul de spice… Mi-am da seama cât BINE poate face un ARTIST (da, cu majuscule, și nu pentru că am avut onoarea de a-mi acorda câteva minute, pentru că am vorbit cu domnia sa, ci pentru că așa e dintotdeauna) dintr-un gest, un cuvânt, un zâmbet și roi de glume CALIATEA I, la moment,neregizate, nescrise undeva, neînvățate pe de rost, ci din noianul experiențelor, întâmplărilor și a fabuloasei sale cariere…, din ceva ce vine de Sus… cu titlu de Unicat, din har și… naște cultură, bună-dispoziție, inspirație…

Da, avem nevoie de spectacole-eveniment susținute sub magia culturii de înaltă calitate, în spiritul și lumina talentului pur, în care profunzimea, mesajul, comedia, ludicul modelează daruri care pot hrăni prezentul și viitorul.

 Nu am îndrăznit să-l țin prea mult de vorbă pe maestrul Radu Gheorghe. Urma o nouă serie de repetiții. Firesc. Dar felul în care mi-a vorbit, cu zâmbetul larg, depre entuziasmul cu care așteaptă premiera și parcursul noului proiect, despre dorința de a aduce magicul spectacol, cum e și firesc, de altfel, și la Ploiești, ba chiar dacă s-ar putea și open space, în aer liber, despre reîntâlnirea cu publicul, mi-a… (re)confirmat efervescența Spiritului (recunosc, nu întâmplător pun accent insistent pe această noțiune, în contextul dat) acestui actor cu sufletul înmuiat în mierea sunetului frumos… și mi-a reconfirmat  nevoia de ARTĂ. Nevoia mea, a noastră, a… tututor. De ARTĂ în cel mai profund sens. Arta de a ne cunoaște și de a ne bucura de cei care o nasc, de ceea ce este ea, în sine și de felul în care ea, ARTA, poate influența societatea, vremurile…  

Am stat să-l ascult pe maestrul Radu Gheorghe, printre sumedenia de glume iscate la moment, în cascadă, și care dincolo de cuvânt și gest transmit mesajul pur al sufletului frumos, încărcat de dorința de a face din muzică, din actorie, daruri și… lecții pentru toți, din dorința de a vedea sălile de spectacol pline. Cu nemărginită inspirație și generozitate.

 Iar faptul că toate astea le-am trăit așa frumos AICI, la Ploiești, la Filarmonică, nu poate decât să-mi stârnească mândria de a fi ploieștean, de a fi  contemporan cu orchestra aleasă pentru acest proiect, cu ideile unor oameni de cultură precum sunt cei din conducerea Filarmonicii, care propun și dăruiesc, care adaugă PLUS-VALOARE vieții culturale a Ploieștilor și Prahovei…

 Iar setea maestrului Radu Gheorghe de a repeta, de a „da totul”- cum se spune, în acest proiect mă bucură fără măsură.  Pentru că asta înseamnă că „osmoza” dintre maestru și orchestra și corul de la Ploiești dă roade. Pentru că, uite-așa, mai „crește” o inițiativă care ne aduce mai aproape de datul muzicii, de  frumos, de emoție… spre binele tuturor…

 Mulțumesc, maestre!

Ne vedem la spectacol!

*Background

Filarmonica ”Paul Constantinescu” a găzduit astăzi o conferință de presă ]n dorin’a de a pune în lumină un ingenious și ambițios proiect: anume organizarea, în parteneriat cu Teatrul Național București, a spectacolului sugestiv intitulat „Ucenicul vrăjitor”. La întâlnirea cu reprezentanții mass media au fost prezenți maestrul Radu Gheorghe, dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea, viceprimarul municipiului Ploiești, Daniel Nicodim, dirijorul corului, Eduard Dinu, precum si conducerea Filarmonicii- directorul Vlad Mateescu, respective directorul artistic- Georgiana Frîncu.

Așadar, spre marea bucurie a iubitorilor de frumos, de spirit, a celor însetați de… darurile neasemuite ale muzicii, Filarmonica ”Paul Constantinescu” și Teatrul Național București vă așteaptă, începând cu data de 3 aprilie 2022, în Sala „Ion Caramitru”, pentru a viziona ”Ucenicul vrăjitor”, spectacol de divertisment muzical și teatral, cu actorul Radu Gheorghe în postura de dirijor al orchestrei simfonice și corului din Ploiești. Coordonator muzical este Tiberiu Dragoș Oprea. Spectacolul face parte din Programul tnb.edu – Educație prin teatru.

Spectacolul ce „se pune la cale” îmbină muzica clasică și umorul sub bagheta magică a maestrului Radu Gheorghe care, de altfel, este un fin și profund cunoscătoral tainelor sunetelor. „Ucenicul vrăjitor” este nu numai un divertisment simfonic de bună calitate, ci se dovedește și drept ocazia perfectă de a ne decupla de la realitățile pe care le trăim și de a ne lăsa vrăjiți cu iluzia unei lumi mai bune și mai frumoase.

Un succes încă din 1987, confirmat de cele peste 100 de reprezentații pe scena mare a Naționalului bucureștean, Ucenicul vrăjitor a făcut încă cel puțin 100 de reprezentații cu aproape toate filarmonicile din România.

„Radu Gheorghe a fost mândru și ursuz, și furios, și hâtru, și sincer, și demagog fardat, și plângăcios, și triumfal, răzbunător și bătut măr, seducător ca Valentino și tâmp ca nu știu cine, și înțelept și prost să dea în gropi, afon și Bernstein la un loc și pișicher, și ramolit pe brânci și emotiv ca Berlioz, stupid ca mine uneori și egoist și altruist, Fred Astaire și Karajan, Napoleon îndrăgostit și toate la un loc într-o sărbătoare a spiritului pe canavaua muzicii culte a compozitorilor noștri de memorie.” (Horațiu Mălăele)

***

Guvernată de spiritul marelui compozitor român Paul Constantinescu, orchestra simfonică a Filarmonicii ploieştene şi-a continuat constant evoluţia de-a lungul timpului. Este formată din muzicieni valoroşi, preocupaţi de perfecţionare şi autoperfecţionare, capabili să abordeze cu succes orice tip de repertoriu, din toate etapeleistoriei muzicii, un repertoriu vast, complex, extrem de variat şi atractiv.

La evoluţia fabuloasă a orchestrei simfonice au contribuit personalitatea artistică a maestrului Ion Baciu, primul dirijor permanent, apoi mari dirijori precum Mircea Basarab, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Brâncuși, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Paul Popescu, Pietro Argento, Woss Kurt, Walter Horst, Ilarion Ionescu Galaţi etc. și soliști de talie mondială precum Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Ștefan Ruha, Daniel Podlovski, Ludovic Spiess, Silvia Voinea, Arta Florescu, Pavel Kogan, Aldo Ciccolini, Nina Cogan etc.

În prezent, orchestra simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” se bucură de reprezentaţii cu succes, fie că este vorba de scena Sălii de Concerte “Ion Baciu”, spaţii neconvenţionale sau festivaluri la care participă, invitată sau în calitate de gazdă.