Toate scolile din Prahova, in ALERTA! Inspectoratul Scolar, adresa pe tema „Provocarii Paracetamol”!

O  modă nocivă impune… măsuri urgente! Și nu trebuie, acestea din urmă, să fie luate așa, doare de dragul de a bifa o acțiune! În școlile din Prahova a fost transmisă o adresă cu privire la riscurile provocării ”Paracetamol Challenge”. Reprezentanții Ministerului Educației, prin intermediul ISJPH, fac recomandări  cu imapct major pentru profesori, elevi și părinți, în contextul răspândirii acestui fenomen periculos în rândul adolescenților.

 

 

„Provocarea Paracetamol” presupune înghițirea acestui medicament în cantități mari, în cadrul unei așa-zise „provocări” promovate pe rețelele sociale. Yun soi de concurs aberant cu viața și moartea, din pur teribilism, de ce să nu recunoaștem?!?

 

Documentul transmis școlilor de către Inspectoratul Școlar Județean conține informații pentru cadrele didactice, elevi și părinți despre pericolul consumului de paracetamol în doze mari și fără recomandarea medicului, cu scopul de a preveni apariția incidentelor tragice.

 

„Această provocare poate avea consecințe grave asupra sănătății elevilor, inclusiv afectarea gravă a ficatului, intoxicații severe și, în unele cazuri, chiar deces.

 

Având în vedere rsicurile majore asociate acestui fenomen, solicităm școlilor să impelmenteze urgent următoarele măsuri:

 

-Informarea elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre pericolele consumului excesiv de medicamente și despre riscurile implicării în provocări online periculoase

-Organizarea de sesiuni de informare cu părinții, elevii și cadrele didactice, în colaborare cu DSP, Poliția și alte instituții relevante, precum conștientizarea riscurilor.

-Intensificarea supravegherii elevilor în timpul pauzelor și al altor activități extracurriculare pentru a preveni posibilele comportamente de risc.

-Implicarea consilierilor școlari în activități de prevenție , prin discuții individuale și de grup cu elevii și prin sesiunie ducaționale despre siguranța online.

-Colaborarea cu părinții pentru a monitoriza activitatea online a elevilor și pentru a raporta orice suspiciuni referitoare la participarea acestora la astfel de provocări.

-Crearea unui mecanism de raportare anonimă prin care elevul sau cadrele didactice să poată semnala comportamente de risc sau intenția de a participa la astfel de provocări”, se precizează în documentul menționat.

AȘADAR, ATENȚIEEE!!!

 

***Excesul de Paracetamol poate duce la efecte adverse precum: pete roşii sau vineţii de piele, greaţă, vărsături, diaree, balonare, insomnia, alergii, mâncărimi ale pielii, afte, hematurie.

De asemenea, Paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

„Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale”, explică dr. Tudor Ciuhodaru.