SUPER-EVENIMENT in… mediul rural: Rezidenta cinematografica de la Slon, editia a V-a, 2019. DA, LA SLON, JUDETUL PRAHOVA

În perioada 17-27 august 2019, Fundația Culturală META organizează cea de-a cincea ediție a Rezidenței internaționale de creație audiovizuală de la Slon, România.

Ingeniosul proiect face parte dintr-un program de rezidențe inițiat de Fundația META în 2015. Acesta constă într-o rezidență cinematografică concepută sub forma unei întâlniri de zece zile, care se desfășoară anual în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova, România, propunându-și să reunească regizori/artiști experimentali străini și români cu scopul de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României.

Așa cum anunță organizatorii, în cadrul ediției din 2019 participă trei regizori: Yotam Ben David (Franța, Israel), Laura Marques (Portugalia) și Vanja Juranić (Croația). Alături de ei vor lucra inginerii de sunet Flora Pop și Alex Radu (România), directorul de imagine Ana Drăghici (România) și asistentul de imagine Vlad Dinu (România), sub coordonarea producătorilor Eva Pervolovici (România) și Radu Pervolovici (România). Selecția a doi dintre cineaști a avut loc anul acesta prin intermediul premiului Fundației Culturale META în cadrul festivalurilor de film FID Marseille (Yotam Ben David) și Visions du Reel (Laura Marques), instituții partenere ale Rezidenței începând cu ediția a cincea.

Yotam Ben-David  (n. 1987, Israel) a studiat filmul la Liceul de Arte din Ierusalim și la Minshar School of Arts din Tel Aviv, pe care le-a absolvit cu onoruri. „Remains”, proiectul său de absolvire, a fost selectat la mai multe festivaluri de film din întreaga lume și a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film din Ierusalim 2013 și la Festivalul Internațional de Film de la Mallorca. Filmul său de mediu-metraj, „Thunder from the Sea,” a avut premiera la FIDMarseille 2018, unde a câștigat premiul Fundației Culturale META. În prezent, locuiește la Paris și dezvoltă scenariul primului său lungmetraj, cu titlul „Over Time and Distance”. Proiectul a fost selectat pentru a participa la Atelier Cinéfondation 2019 al Festivalului de Film de la Cannes.

Laura Marques (n. 1988, Leiria, Portugalia) deține o licență în design de aparatură, obținută studiind la FBAUL, Lisabona și KHIB, Bergen. În 2017 a absolvit un master în Antropologie – Culturi Vizuale la FCSH din Lisabona, petrecând un semestru la Departamentul de Studii Culturale al Universității Humboldt din Berlin. Din 2012, își petrece verile îngrijind vaci Eringer din Alpii elvețieni, iar în restul anului realizează proiecte de artă media. „Vacas e Rainhas” este primul ei documentar.

Vanja Juranić (n. 1974, Zagreb, Croația) a studiat designul în Croația. După absolvire, practica ei artistică a inclus fotografie digitală și performance de modă. Din 1998, Vanja a început să lucreze ca operator cinematografic (1998), să producă și să regizeze clipuri video, reclame și scurtmetraje independente. A regizat documentare precum „Record” (2004), „Look at Me” (prezentat la festivalul de film „Days of Croatian Cinema”, 2006), „God save Croatia” (primul ei lungmetraj) și „Sun Mei” „(2006). „On the square” (2007), primul ei scurtmetraj, a fost produs de STEPS International și ZDF/Arte. În 2007, Vanja a fost selectată pentru a participa la workshop-ul internațional Berlinale Talent Campus.
_______________________

*Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: FID Marseille și Visions du Réel, Comuna Cerașu

În perioada 17-27 august 2019, Fundația Culturală META organizează cea de-a cincea ediție a Rezidenței internaționale de creație audiovizuală de la Slon, România.