Strategia de Tineret a Municipiului Ploiești 2024-2030

În anul 2024, municipiul Ploiești este Capitala Tineretului din România, iar unul dintre obiectivele programului Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024 este realizarea și adoptarea de către Primăria Ploiești a Strategiei de Tineret a Municipiului Ploiești 2024-2030.

Pe data de 15 ianuarie 2024, a avut loc în Sala de Ședințe a Primăriei Municipiului Ploiești, prima ședință a CONSILIULUI CONSULTATIV PE PROBLEME DE TINERET DE PE LÂNGĂ CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIEȘTI, cu tematica Strategia de Tineret a Municipiului Ploiești 2024-2030.

La întâlnire au fost prezenți 38 de participanți, dintre care:

  • 9 ONG-uri din Ploiești: Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Viitorul Tinerilor, Liga Studenților din Centrul Universitar Ploiești, Aresel, Eurospirit, Tinerii Voluntari Valea Călugărească, MasterPeace România, More Than a Smile Ploiești, Ordinul Arhitecților din România
  • 4 instituții: Primăria Municipiului Ploiești prin Radu Simionescu – Consilier Local, Casa de Cultură I.L. Caragiale a Municipiului Ploiești, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Casa de Cultură a Studenților
  • Grupul Informal Clever Minds Ploiești și Consiliul Județean al Elevilor Prahova, CȘE CNAIC, CȘE CNILC, CȘE CNMV. 

Întâlnirea a continuat cu prezentarea lui Andrei Popescu, formator AN și expert în politici de tineret, despre Ecosistemul de Tineret și componentele acestuia: viziune, infrastructură, finanțare, resurse umane, structuri, activitate (și alte sectoare care pot influența ecosistemul de tineret).

Strategia de tineret este un document  complex de politică publică, iar, pentru realizarea acesteia, ne-am propus să aflăm părerea tuturor factorilor implicați: tineri ploieșteni, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai instituțiilor, experți din domeniul tineretului/ politici publice sau oricare alte persoane direct interesate de domeniul tineretului.

Conform studiului realizat de Direcția Județeană de Statistică Prahova, la data de 1 iulie 2023, în Municipiul Ploiești s-a înregistrat un număr de 46638 de tineri, cu vârste cuprinse între 14-35 de ani, dintre care 23053 de sex masculin și 23585 feminin. Numărul s-a constatat a fi în scădere față de datele din 2022, în care Municipiul Ploiești avea un număr aproximativ de 55000 de tineri.

„Activitatea s-a desfășurat sub formatul cafenelei publice, astfel încât toți participanții au contribuit cu idei pentru fiecare componentă a ecosistemului de tineret. Am realizat 6 grupuri de lucru pentru analiza SWOT a fiecare componentă implicată în ecosistemul de tineret. Ședința s-a încheiat cu stabilirea următoarei întâlniri, data propusă fiind 5 februarie 2024, ora 13:30, și stabilirea temei de lucru pentru următoarea întâlnire CCPT, și anume, o diagnoză/ mapare a situației ecosistemului de tineret ploieștean din ultimii 5 ani, realizată de ONG-uri și instituții”, se arata intr-un comunicat de presa al Fundatiei Judetene pentru Tineret Prahova.