Spectacol de lumini pe cerul Ploiestilor! Mesajul…

Artificiile au luminat cerul Ploieștilor la miezul nopții și, din fericire, am văzut muli ploieșteni care au ieșit în centru, sau ici-colo, chiar prin cartiere, să primească Noul An sub cupola de lumini. Nu de dragul… „bubuielilor” (care, din nefericire, au răsunat din plin, pornite din petarde perciculoase), ci de dragul spectacolului de lumini despre care se spune că simbolizează speranță, inspirație, izbucnirea dorințelor, a entuziasmului… pentru că tuturor le e „sete” de bine, de speranță, de bucurie, de iubire, de încredere. Și… da am văzut lumina, încredere, oameni cu mic cu mare bucurându-se.

Și da, artifiiile asta ne transmit:

Să iubiți și să fiți iubiți, să fiți înțelepți, buni și mereu gata să faceți fapte bune! Atunci totul va străluci în jur, iar lumina va veni chiar din inimile voastre! Fiți voi înșivă, fiți puternici, inimoși, inspirați! Fiți OAMENI!

Tuturor, Anul Nou vă fie întru totul sărbătoare!

* Trebuie să știți că istoria artificiilor îşi are originile tomai în îndepărtata Chină, în zorii civilizaţiei mileniului trecut. Primele documente despre artificii datează din secolul al VII-lea, când au fost folosite pentru prima oară pentru a alunga spiritele rele. Astăzi, nu ne mai închipuim sărbătoare fără artificii.

Artificiile reprezintă o invenţie care precede praful de puşcă, cel puţin primele de acest gen, rudimentare. Acestea nu erau decât focuri sub formă de modele extravagante, pentru care avem dovezi atât din estul îndepărtat, cât şi din vest. Teoretic, artificiile au fost realizate cu praf de puşcă, însă acest lucru pare puţin probabil, întrucât nu există dovezi asupra descoperirii prafului de puşcă în China, înainte de secolul al X-lea.

Atât în Europa, cât şi în China, utilizarea intensivă a prafului de puşcă în scopuri de divertisment a urmat utilizării sale în luptă. În acest caz, China este cea care a folosit prima praful de puşcă în războaie, începând cu anul 969, după care a început să folosească praful de puşcă pentru fabricarea artificiilor prin anul 1103. Există o descriere detaliată a artificiilor splendide multicolore ce au fost afișate pe cer în acel an.

foto: Primăria Ploiești