Spatiu permanent de promovare a produselor romanesti in Grecia

Romania va avea un spatiu special permanent de prezentare a produselor traditionale in Grecia, pe soseaua nationala care lega Atena de Corint, anuntul fiind facut la un Forum de Afaceri Romano-Elen, care a avut loc la Camera de Comert si Industrie Prahova, vineri, 18 mai.

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestari ocazionate de vizita la Ploiesti a unei delegatii formate din reprezentanti ai autoritatilor publice, ai mediului academic si ai mediului de afaceri din orasul Aspropyrgos din Grecia, actiune organizata in cadrul Acordului de Infratire dintre Municipiul Ploiesti si orasul Aspropyrgos, semnat in anul 2016.

Forumul de Afaceri a avut scopul de a prezenta climatul economic si investitional din judetul Prahova si de a crea punti de legatura intre companiile elene si cele prahovene, favorizand astfel un schimb de experienta benefic pentru ambele parti si deschizand calea a numeroase oportunitati de cooperare.

Principalele domenii de activitate ale firmelor care au facut parte din delegatie sunt: comertul cu bunuri de larg consum, agricultura si comertul cu produse agricole, constructii, arhitectura si solutii logistice, comertul cu masini si consumabile auto, productia si comercializarea de articole industriale si hidraulice.

Cu acest prilej au fost semnate doua noi acorduri de cooperare: unul intre CCI Prahova si Municipalitatea Apropyrgos si un altul intre Uniunea Elena din Romania si Asociatia de Prietenie eleno-romane “Sfintii Constantin si Elena”.

“Grecia este un partener extrem de important pentru Prahova. Din cele 1800 de firme cu capital strain, 72 sunt cu capital grecesc, cu o activitate intense si foarte diversificata. De-a lungul timpului s-au semnat trei acorduri de cooperare cu Primaria din Aspropyrgos, iar astazi il vom semna pe al patrulea, pentru a parafa frumoasa relatie de colaborare. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari este de circa 1,2-1,3 miliarde de euro si cred ca prin astfel de intalniri poate fi crescuta”, a precizat Presedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

Primarul municipiului Ploiesti, Adrian Dobre, a pus accent pe traditia in domeniul petrolului a orasului. “Petrolul ne leaga pe toti sic and vorbim de petrol vorbim de traditie si ce inseamna pentru noi Universitatea Petrol-Gaze. Nu cred ca exista vreo companie de renume de pe glob la care sa nu lucreze macar un absolvent al UPG. Impreuna cu CCI Prahova si UPG lucram la o strategie de dezvoltare economica a municipiului, pentru ca un mediu economic dezvoltat inseamna o societate si orase dezvoltate”.

Pentru a cimenta prietenia dintre parti, oaspetii din Grecia au anuntat ca pe soseaua nationala Atena-Corint va exista un spatiu unde se vor putea expune produsele romanesti si ca ar fi bine ca si la Ploiesti sa fie infiintat unul similar pentru a fi prezentate produse din Grecia.

Prorectorul UPG Ploiesti, prof. univ. dr. ing. Mihail Minescu, a spus ca “i-am ajutat pe colegii nostri greci sa infiinteze o universitate care sa aiba si o facultate de petrol si gaze. Avem si un program de masterat in domeniile ingineriei si managementului sistemelor de transport, ale caror activitati se vor desfasura la cele doua universitati.

Promotor al colaborarii dintre cele doua popoare, deputatul Dragos Zisopol, presedinte al Uniunii Elene din Romania, a propus ca in Prahova sa se infiinteze un parc industrial cu capital privat din Grecia. De asemenea, Uniunea Elena din Romania va avea un birou de reprezentare la Atena.

La eveniment au mai fost prezenti Emil Draganescu – Subprefectul judetului Prahova, Cristian Ganea – Viceprimar al municipiului Ploiesti, Yannis Markos – Prim Consilier al Ambasadei Republicii Elene in Romania,
CIoannis Kadelis – Prorector al West Attica University, Houpis Athanasios – Secretar General al Primariei Aspropyrgos.