Sibiul, lectie pentru toata lumea: Targul Olarilor, cel mai vechi targ traditional, a fascinat in weekend ZECI DE MII de vizitatori din tara si de peste hotare

În weekend-ul care abia s-a încheiat,  „Târgul Olarilor” s-a dovedit a fi din nou prilejul a zeci de mii de oameni de a se întâlni în Piața Mare din Sibiu, bucurându-se de arta populară expusă pe rafturile de prezentare ale acestui eveniment devenit el însuși o tradiție de aproape 6 decenii, de peste 100 de meșteri participanți. Pentru că… AȘA se face când vrei cu adevărat să ții viu meșteșugul tradițional, când vrei să promovezi valorile autentice, când vrei să umpli inimile tuturor– la propriu, cu totce are neamul nostrum mai profund, mai minunat.

Veți spune că și la Ploiești… se fac sau se încropesc unele manifestări de acest gen… dar la noi abia dacă ajung câțiva meșteri și mai mereu manifestările sunt anunțate „pe ultima sută”, sunt promovate infuficient „pe repede-nainte” și mulți, prea mulți din comunitate ridică vocea nemulțumiți că „evenimentele culturale, târgul sau festivalurile (și alea puține la număr) strică tiparul oricum… gri, afon la ce înseană cu adevărat promovarea CULTURII, TRADIȚIILOR,… al orașului unde domină în schimb, vandalismul, atacurile, scandalurile de orice fel  și ignoranța, dar și vocile acute care spun că, de exemplu,concertele creează ZGOMOT și DEZMĂȚ…

Ei bine, înadins am să vă povestesc cum a fost sâmbătă și duminică la Sibiu. (ăla din miezul Ardealului, unde Cultura adce zeci de mii de turiști săptămânal, unde totul, nu știm cum, e ALTFEL!

Ei bine, cum suneam, sâmbătă și duminică, Piaţa Mare a orașului a fost gazdă bună pentru olari cu renume din vetre vechi din ţară și meșteri care inovează prin creativitate şi design. Ediţia cu numărul 58 a „Târgului Olarilor” a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Vreme de două zile, centrul Sibiului a fremătat de meșteșug și de… meșteri populari din județele Covasna, Cluj, Timiș, Vâlcea, Bihor, Teleorman, Maramureș, Sibiu, Harghita, Satu Mare, Hunedoara, Sălaj, Olt, Ilfov, Gorj, Brașov, Dâmbovița, Mehedinți, Mureș, Botoșani, Iași, Suceava, Arad, Galați, Dolj, Bistrița-Măsăud, Prahova, Argeș și Alba, dar și de meșteri populari din Republica Moldova. Olarii s-au tocmit cu mușteriii şi au vândut marfa, dar au şi dezvăluit, celor interesaţi, tainele modelajului în lut. Sub privirile spectatorilor și în mâinile harnice ale meșterilor mai vârstnici sau mai tineri, lutul a prins viață pe roata olarului, transformându-se în oale și ulcele. Unii vizitatori chiar şi-au încercat talentul şi au cunoscut bucuria de a face vase pe roată, iar copiii au fost încântaţi să picteze obiecte din lut.

Lucrările olarilor au fost evaluate, din punct de vedere tehnic și artistic, de juriul de specialitate format din prof. univ. dr. ILIE MOISE – etnolog, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio – Umane din Sibiu, al Academiei Române, Olga Popa – muzeograf – Direcţia Managementul Colecţiilor, Secţia Expoziţii, Compartiment Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, Etnografie Românească, Oana Dandea – secretar marketing în cadrul Centrului Județean pentru Coservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și Cozmina Aneta Costiniuc – Consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Coservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

 Cât despre numărul celor care s-au bucurat de acest eveniment, vorbim despre zeci de mii de vizitatori din Sibiu, din țară dar și de peste hotare.

Poate-poate… luăm aminte…

 Foto: Marius Iliescu