Sfaturi pentru cei ce vor sa achizitoneaze o locuinta, din partea directorului ANPC Prahova, Ion Iordachescu

În contextul actual al pieței imobiliare, este esențial să ne asigurăm că toți cetățenii sunt bine informați și protejați atunci când vine vorba de achiziționarea unei locuințe. În calitate de deputat, social-democratul Bogdan Toader a observat cu îngrijorare numeroasele cazuri în care cumpărătorii de imobile au întâmpinat dificultăți legate de procesul de achiziție, fie din cauza lipsei de transparență a dezvoltatorilor imobiliari, fie din pricina complexității procedurilor legale.

“Este crucial ca fiecare cumpărător să fie bine informat și să știe exact ce pași trebuie să urmeze și ce aspecte să verifice înainte de a semna un contract de cumpărare. De aceea, am decis să împărtășesc o serie de recomandări esențiale pentru a ajuta cetățenii în acest proces vital”, a precizat deputatul Bogdan Toader.

Iata cateva sfaturi din partea directorului ANPC Prahova, Ion Iordachescu (foto), pentru cei care vor sa achizitioneze o locuinta:

1. Verificați documentația și istoricul proprietății: Înainte de orice, este important să verificați actele de proprietate ale terenului, autorizația de construire, și alte documente relevante. Aceasta vă poate proteja de posibilele litigii sau probleme legate de legalitatea imobilului.

2. Atenție la promisiunile de vânzare: Asigurați-vă că toate promisiunile făcute de dezvoltator sunt incluse în contract și că aveți o înțelegere clară a termenilor și condițiilor.

3. Finanțarea și eligibilitatea pentru credite: Dacă intenționați să cumpărați imobilul prin credit ipotecar, verificați eligibilitatea pentru finanțare înainte de a vă angaja într-un contract.

4. Suprafețele utile și conformitatea cu standardele legale: Este vital să vă asigurați că suprafețele utile ale imobilului sunt conforme cu ceea ce este specificat în contract și cu standardele legale.

5. Studiați contractul cu atenție: Nu semnați niciun contract fără a-l citi și înțelege în întregime. Solicitați clarificări dacă există clauze neclare sau condiții care nu vi se par corecte.

6. Verificați branșamentele și infrastructura: Asigurați-vă că toate utilitățile sunt conectate corespunzător și că infrastructura este completă și funcțională.

7. Eficiența energetică și garanții: Un aspect adesea neglijat este eficiența energetică a imobilului și garanțiile oferite de dezvoltator. Acestea pot avea un impact semnificativ pe termen lung.

8. Costuri suplimentare: Fiți conștienți de orice costuri suplimentare care pot apărea, cum ar fi cele de administrare sau întreținere.

9. Inspectați personal proprietatea: Nu vă bazați doar pe fotografii sau descrieri. O vizită la fața locului vă poate oferi o perspectivă reală asupra calității construcției.

10. Dreptul la alegerea notarului: Amintiți-vă că aveți dreptul de a alege notarul public pentru semnarea contractului.

“Ca deputat, mă angajez să lucrez pentru îmbunătățirea legislației în domeniul imobiliar, astfel încât drepturile și interesele cumpărătorilor să fie întotdeauna protejate”, a conchis Bogdan Toader.