Se canta Rapsodie, joi, la Ploiesti! „Rhapsody in blue”!

Celebra compoziție pentru pian și orchestră „Rhapsody in blue” a avut premiera pe 12 februarie 1924 la Aeolian Hall din New York și s-a bucurat de un succes enorm. A fost scrisă de George Gershwin (un nume uriaș în istoria muzicii care… are legătură cu… feeria jazz-ului) la solicitarea șefului de orchestră Paul Whiteman, care i-a comandat în 1920 o lucrare instrumentală pentru formația sa.

DE COLECȚIE: „Rhapsody in blue” de George Gershwin se va auzi joi, 14 noiembrie, în interpretarea orchestrei simfonice ploieștene condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Radu Postăvaru.

Programul serii începe la ora 19.00, invitat fiind pianistul Daniel Goiți.

DE COLECȚIE: „Rhapsody in blue” de George Gershwin se va auzi joi, 14 noiembrie, în interpretarea orchestrei simfonice ploieștene condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Radu Postăvaru.

*George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898New York – d. 11 iulie 1937Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea. Reușind să reunească elementele de jazz simfonic cu muzica ușoară, Gershwin a compus atât pentru renumitele teatrele muzicale de pe Broadway cât și pentru sălile de concert clasic. S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii (songs), interpretate de cei mai cunoscuți instrumentiști și cântăreți americani ca Louis ArmstrongElla FitzgeraldFrank SinatraHerbie Hanock și mulți alții.

Jacob Gershowitz s-a născut într-o familie de evrei ruși imigrați în Statele Unite. În 1910, părinții cumpără un pian pentru fratele său mai mare, Israel. Însă curând, Jacob pune stăpânire pe pian, cântând „după ureche” și dovedind un talent muzical deosebit. Începe să ia lecții de la diverși muzicieni, până când fu prezentat cunoscutului pedagog, Charles Hambitzer, care îl învață tehnica de execuție convențională, îi face cunoscuți maeștrii muzicii europene și-l încurajează să frecventeze concertele de muzică clasică. Ia în același timp lecții de compoziție cu compozitorul Rubin Goldmark. În 1916, prima sa compoziție, „Rialto Ripples”, înregistrează un oarecare succes comercial. Doi ani mai târziu, cunoaște primul succes răsunător cu cântecul „Swanee”, scris pentru musical-ul The Capitol Revue și interpretat de Al Jolson. Primește un contract din partea editorilor muzicali „Harms Publishers”, specializați în Musicals, pentru 35 USD pe săptămână. Adoptă pseudonimul George Gershwin, la fel ca și fratele său Israel, care devine Ira Gershwin. În 1920, directorul de orchestră Paul Whiteman îi comandă o bucată instrumentală pentru formația sa. Rezultatul a fost celebra „Rhapsody in blue”, o compoziție pentru pian și orchestră, care este executată în primă audiție la 12 februarie 1924 în Aeolian Hall din New York cu un succes enorm.


Biletele, în valoare de 25 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la standul special amenajat în hipermarket-ul Cora – AFI Ploiești și online, aici:
https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-14-noiem…/