Sarut mana, Poezie… Azi, de Ziua ta (si nu numai)

„POEZIA ESTE SINGURA AVUȚIE pe care omul o are încă nejefuită” (Nichita Stănescu)

 Oare câți dintre noi se mai scufundă-n raiul versurilor…?!

Grigore Alexandrescu: „Poezia este cea mai antică artă a spiritului omenesc”.

Ziua Mondială a Poeziei – 21 martie

Poezia reprezintă una dintre cele mai pure reprezentări ale artei, ce folosește cuvinte pentru a stârni emoții și reacții. Practicată peste tot pe glob, poezia este o eliberare a sufletului, transpusă în vorbe. Astfel, pentru a marca importanța ei pentru oameni și spirit, a fost propusă Ziua Mondială a Poeziei. Poeți celebri, sau mai puțin cunoscuți; poezii scurte sau lungi, toți și toate au o sensibilitate aparte.

Ziua Mondială a Poeziei are loc în fiecare an pe 21 martie, pentru a celebra capacitatea unică a poeziei de a capta spiritul creativ al minții umane. Aceasta a fost fondată în toamna anului 1999, de UNESCO, la Paris, în speranța de a promova poezia ca o modalitate de a comunica dincolo de granițe și diferențe culturale. Ziua Mondiala a Poeziei este și o formă interesantă de a promova pacea și dialogul intercultural, dar și de a oferi șansa unor limbi mai puțin cunoscute să fie auzite și admirate prin această exprimare artistică unică.

Ziua Mondială a Poeziei este prilejul de a onora poeții, de a reînvia tradițiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei și de a crește vizibilitatea poeziei în mass-media. Acest eveniment dedicat poeziei continuă să aducă oamenii împreună de pe toate continentele și își dorește să inspire generații spre a vedea lumea într-un mod diferit.

Ziua Mondială a Poeziei este importantă pentru toată lumea. Aceasta este peste tot în jurul nostru și are multe forme diferite. De Ziua Mondială a Poeziei, profesorii organizează în sălile de clasă din întreaga lume diferite moduri pentru a celebra această zi marcantă. Concursurile de poezie au loc în abundență, iar lecturile sunt ținute pentru a permite poeților atât vechi cât și emergenți să-și încerce munca și să-și etaleze talentele.

Există multe modalități de a scrie și interpreta poezia, dar cea mai importantă lecție pe care aceasta ne-o oferă este să încercăm să ne îndrăgostim din nou de limbă – scrisă și vorbită. Procesul scrierii unei poezii presupune scoaterea la iveală a unor emoții și sentimente ascunse, devenind astfel un moment valoros pentru fiecare, profund și individual.

 Haideți  azi și…nu doar azi, să îmbrățișăm, să sărbătorim poezia.să-I mărturism dragostea noastră. Să o citim ca atunci când îi spunem dragei „te iubesc”, caatuci când primim pe frunte sărutul mamei, caatunci când ne cufundăm într-un lan de lavandă… Haideți să ne bucurăm și să… ne-mpărtășim cu poezie…