Salata Boeuf- sabatoarea belsugului, musai pe masa de Revelion

Salata Boeuf e nelipsită din meniul de Revelion! Ciudat este că, deși noi o considerăm un fel de mâncare “tradiţională, românească”, ea este de fapt, “fiica cea mare” a salatei rusești, numită şi “Olivier”. 

Cineva spunea că Salata Boeuf e…, în sine, o sărbătoare. Și… NU greșea!  Este aici măiestrie, simbol, generozitate, imaginație… Un conținut   în formă artistică a harului gospodinei, totul din… „prea-plinul” roadelor pământului. E o metaforă a belșugului și de aceea e simbolul mesei de Revelion!

Istoricul…

Salata rusească, strămoşul Salatei Boeuf, a fost prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier la restaurantul Ermitaj (Эрмитаж), unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova. Reţeta originală a fost păstrată secretă iar în anul 1905 când restaurantul Ermitaj şi-a închis porţile s-a pierdut, astfel fiind imposibil să se recreeze un platou de salată rusească după reţeta originală. Originar, reţeta cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat,raci etc. Cu timpul s-au înlocuit ingredientele originale cu ingrediente mai ieftine:carne de pui, mazăre şi s-a extins în tot estul Europei devenind un fel de mâncare foarte comun în diferite ţări precum Rusia sau România şi schimbându-şi reţeta în funcţie de alimentele folosite în gastronomia regională.

Compoziţia

Salata Boeuf este un ingenios și apetisant amestec din morcovi, păstârnac, ouă, cartofi şi carne (de porc, vită sau pasăre- curan sau pui) sau organe (ex. limbă de porc) fierte şi apoi tăiate cubuleţe, la care se adaugă mazăre, de obicei provenită din conserve, castraveţi muraţi, conopidă murată, morcov murat, măsline. Apoi această compoziţie se înglobează în maioneză.

Se așază pe platouri festive mari. Se ornează în funcție de… imaginație, mesaj, eveniment… E musai să transmită frumusețe, lumina, bucurie, poate chiar… urări simbolizate de brăduți și clopoței meșteriți din legume multicolore…

foto: ziare.com, facebook