S-a batut palma: Sinaia, infratita cu Venaria Reale, Italia

„Orașele înfrățite nu sunt doar parteneriate de imagine, pretexte de plimbare și fotografii. Orașele înfrățite dezvoltă împreună strategii care permit deschiderea de noi orizonturi.

În anii 90, câțiva sinăieni au semnat un acord acord extrem de important, mai ales în contextul rigid și tensionat, gri și deprimant al țării noastre, abia ieșite din negura comunismului. Înfrățirea orașului nostru cu Athis-Mons (Franța) și reluarea parteneriatului cu Aosta (Italia) au însemnat, pentru sute de elevi sinăieni, prima lor ieșire în vestul Europei. Într-o lume normală, liberă, colorată.

Pentru mine a fost și va rămâne o datorie de onoare continuarea și extinderea acestor relații de parteneriat.

Aș vrea să punctez, foarte pe scurt, doar câteva din activitățile și reușitele din ultimii câțiva ani:

Kusadasi (Turcia) – Am semnat acordul de înfrățire cu această superbă destinație de vacanță în 2016. Au existat două schimburi de experiență între elevii și profesorii sinăieni și cei din Kusadasi. În anul 2019 a avut loc o conferință în cadrul căreia s-a semnat Memorandumul de Înțelegere între Kusadasi, Sinaia, Soke și Cluj Napoca – un proiect finanțat de Uniunea Europeana cu o valoare de 120.000 de euro.

Schimburi internaționale de elevi și profesori au existat, de-a lungul timpului și cu Ohrid (Macedonia), Thame (Regatul Unit), Aosta și Athis-Mons. În Aosta, în 2015, s-a efectuat o vizită de informare a unei delegații din Sinaia pe domeniul schiabil din Valle d’Aosta. Athis Mons, prin asociația de prietenie, a contribuit ani la rând prin acțiuni umanitare diverse la bunăstarea copiilor aflați la Centrul de Plasament din Sinaia.

Cu Cascais (Portugalia) s-au derulat diverse programe de training informatic și digitalizare a serviciilor publice. Iar in 2022 a avut loc o impresionantă acțiune umanitară: peste 100 de refugiați ucraineni au fost transportați cu autobuzele Transport Urban Sinaia de la Vama Siret în Sinaia, în drumul lor spre Portugalia. Această inițiativă a încununat relațiile de prietenie între orașul nostru și Cascais.

Pentru toate cele enumerate mai sus, dar și pentru altele care nu și-au găsit loc în scurta rememorare a relațiilor de prietenie cu alte orașe ale lumii, sunt onorat să anunț un nou acord de înfrățire al orașului Sinaia cu un oraș deosebit de frumos din nordul Italiei.

Venaria Reale, Torino, Piemont, este un oraș regal, astăzi destinație turistică de excelență. Găzduiește Palatul Regal Venaria – sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și fostă reședință de vară a Casei de Savoia.

În Venaria trăiește o comunitate românească importantă: aproximativ 800 de persoane, care, prin părintele Valeriu Drăgănescu, de la Parohia Ortodoxă locală, au contribuit esențial în concretizarea acestui proiect.

Sper din tot sufletul ca acest parteneriat să permită noi orizonturi pentru comunitatea sinăiană. Fie că vorbim de elevi, sportivi sau specialiști din diverse domenii de activitat”, a declarant azi primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea.