Frumuseti de pe la noi: Rododendronul care impodobeste Bucegii

Priviți aceste fotografii DE COLECȚIE! Nu, nu sunt peisaje din Austria, sunt de la noi, de aici, din bogăția darurilor Bucegilor. Înzestrați atât de minunat cu bujori de munte (Smârdar; denumirea științifică fiind Rododendron).

Smârdarul sau Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi Simonkai syn. Rh. myrtifolium) este o plantă originară din Balcani. În România se găsește în Carpați.

Smârdarul sau Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi Simonkai syn. Rh. myrtifolium) este o plantă originară din Balcani. În România se găsește în Carpați. Face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă. Specii de bujori de munte se regăsesc chiar și în HimalaiaCaucazCarpați până în Munții Alpi și Pirinei.

Smârdarul, așa cum este denumit popular bujorul de munte, crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini. Frumusețea și delicatețea florilor sale – care emană un miros și o aromă asemănatoare… vișinelor– și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii mai și până la începutul lunii iulie, și raritatea sa, face ca smârdarul să fie o plantă ocrotită și protejată. Smârdarul- Bujorul de munte împodobește, de asemenea, cu uimitoare generozitate și Cindrelul, în special în împrejurimile comunei Gura Râului, unde, de altfel, există un tradițional festival al Bujorului de munte.

Haideți să ne bucurăm, să apreciem și să respectăm aceste daruri ce ne sunt oferite de natură!

Foto: Florin Buzoianu