Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE!

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri că România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE, anume 4.570 de euro, cu condiţia acceptării "că ceea ce fac cea mai mare parte a statelor UE trebuie să facem şi noi".
"România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE. Când vorbesc de datorie, vorbesc de datoria publică şi datoria privată, dar statul nu plăteşte decât datoria publică. Deci totalul datoriei României este de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde sunt datorie publică, restul sunt datorie privată, adică datoriile firmelor, cetăţenilor, conturile nerezidenţilor care se află în România", a explicat preşedintele.

"Dacă nu se produce o prăbuşire a unei bănci, statul nu are nicio treabă cu datoria privată. Sistemul bancar românesc este solid, deci putem considera că avem de plătit doar 22 de miliarde", a susţinut el. Băsescu a explicat că, pe „total datorie”, românii au fiecare în spatele lor 4.570 de euro datorie, „şi datoria privată, deci totul la un loc”. El a argumentat că, în aceste condiţii, politicienii şi societatea acestei perioade poate lăsa urmaşilor "o casă, nu o datorie", pledând pentru acceptarea noului Tratat convenit la nivel european.

În opinia preşedintelui, România posibilitatea de a-şi reduce datoria, punctând că se pot atrage foarte multe investiţii, creându-se astfel locuri de muncă şi, mai departe, reducându-se deficitul structural pe pensii.