Restrictii pentru muncitorii romani in 10 state UE!

Zece ţări aplică în 2012 diferite tipuri de măsuri tranzitorii, limitând accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români.
Acestea sunt: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania, informează MAE. Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, regretă faptul că o serie de state membre UE au notificat Comisiei Europene decizia de menţinere – pentru ultimii doi ani cât mai e posibil – a restricţiilor privind accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa locală a forţei de muncă.

La 31 decembrie 2011, a expirat cea de-a doua perioadă tranzitorie în care, conform Protocolului la Actul de Aderare a României şi Bulgariei la UE, statele membre UE pot restricţiona accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări. În situaţia apariţiei sau riscului de producere de perturbări, limitările impuse pe piaţa muncii lucrătorilor români şi bulgari pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014, dată de la care circulaţia acestor lucrători în spaţiul UE urmează a fi liberalizată necondiţionat.

Statele care notifică menţinerea restricţiilor trebuie să furnizeze Comisiei Europene date justificative ale deciziilor respective. În prezent, 16 state membre au piaţa muncii deschisă complet pentru cetăţenii din România. În decembrie, Italia a decis completa liberalizare a pieţei forţei de muncă.

În acelaşi timp, începând cu 1 ianuarie 2012, lucrătorii români nu mai întâmpină restricţii în Islanda, ţară în curs de aderare la UE. De la aceeaşi dată, Germania a liberalizat parţial piaţa forţei de muncă, iar Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificată a permiselor de muncă, arată MAE.