Restrictii in trafic, pentru Procesiunea Corpus Domini, la Ploiesti

Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației a aprobat cererea Arhiepiscopiei Romano – Catolice București – Parohia Romano – Catolică Ploiești, cu privire la  restricționarea circulației auto, pe traseul: Biserica Catolică, situată pe str. Ștefan cel Mare nr. 13, până la intersecția cu str. Covurlui, pentru deplasare pe partea carosabilă a străzii, cu întoarcere în procesiune tot pe partea carosabilă, pe durata desfășurării evenimentului dedicat sărbătorii Corpus Domini – Trupul Domnului.

***

În fiecare an, la sfârşitul timpului pascal, Biserica celebrează solemnitatea Corpus Domini, definită, conform noului titlu datorat reformei liturgice, solemnitatea Preasfântului Trup şi Sânge al lui Cristos.

Această solemnitate a fost instituită în secolul al XIII-lea în Occidentul latin pentru a afirma învăţătura euharistică împotriva celor care o interpelau în mod neconform cu tradiţia Bisericii romane. De atunci, poporul creştin o trăieşte ca o mărturisire a lui „Dumnezeu cu noi”, a Domnului prezent în inima Bisericii în semnele euharistice ale pâinii şi vinului, hrană şi băutură absolut necesare pentru mântuirea creştinului.

Pentru aceasta mărturisire de credinţă a fost prevăzut un pelerinaj, o procesiune pe străzile oraşului sau ale satului, al cărui semn sacramental a fost cântat, venerat, arătat, pentru a amintit că toţi trebuie să privească la Domnul Isus Cristos relatat în acea pâine frântă ca viaţă oferită, trup care s-a dăruit până la moarte şi continuă să se dăruiască, deoarece Cristos ne-a iubit până la capăt (cf. In 13,1).

În regimul de creştinătate, procesiunea de Corpus Domini era ocazia unei manifestări publice a credinţei catolice, în piaţă, însă astăzi în oraşul de acum secularizat acest lucru nu este întotdeauna posibil, nici nu este mereu înţeles chiar de catolici. Şi totuşi n-ar trebui să uităm mesajul acestei sărbători în întregimea sa şi chiar în însemnătatea sa scandaloasă. În această privinţă, este util de amintit că tocmai discursul lui Isus despre trupul său de mâncat şi despre sângele său de băut i-a scandalizat nu pe duşmanii săi sau pe ascultătorii săi ci chiar pe discipolii săi, care au reacţionat exprimând intolerabilitatea cuvintelor sale şi îndepărtându-se de El (cf. In 6,60-67).

Aşadar, Isus în Euharistie a semnificat dăruirea vieţii sale pentru noi şi acea viaţă, trupul său şi sângele său asumate de la noi, face în aşa fel încât noi să nu mai fim noi cei care trăim ci Cristos însuşi trăieşte în noi (cf. Gal 2,20)”.(Autor: Enzo Bianchi; Traducere: pr. Mihai Pătrașcu)

Evenimentul se va desfășura duminică – 02.06.2024, între orele 11.30 – 12.30, iar Biroul Rutier al Poliției Municipiului Ploiești și Poliția Locală Ploiești vor urmări respectarea acestei hotărâri