RELIGIA, la BACALAUREAT! La ce profil si cine si-a dat acceptul?

  Comisia de Învățământ din Camera Deputaților a fdat undă verde, miercuri, unor modificări la…mult-disputatele Legi ale Educației. Astfel, se introduce religia ca proba opțională la bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, specializările filologie și științe sociale.

Este vorba de două amendamente depuse la articolul 99, proba E – probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării sunt desfășurate după cum urmează:

c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică două probe scrise, dintre care o probă obligatorie, la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie“

O altă modificare adusă proiectului Legilor Educației inițiat de Ligia Deca prevede ca înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie să se facă prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor.

Schimbarea opțiunii se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Cererea scrisă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pentru perioada desfășurării cursurilor.

De asemenea, disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, şi avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educaţiei încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Deputaţii au mai decis că în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, precum şi în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menţinute în OUG 137/2000, cu excepţia măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi ideologică, precum şi prozelitismul religios.

 Prima reacție:

Aprobarea Religiei ca materie eligibilă la Bacalaureat a fost salutată de reprezentanții BOR.  În opnia acestora, avem de a face cu „un act firesc, împlinit în perfectă concordanță cu statutul unei discipline care face parte din trunchiul comun al programei școlare, un act care, simultan, responsabilizează și mai mult cultele religioase”, după cum a opinat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

***Conform datelor oficiale de la Ministerul Educației, în anul scolar 2022-2023, frecventează ora de Religie 2,14 milioane de elevi din totalul de 2,9 milioane. Asta înseamnă că în jur de 73% dintre părinți au ales pentru copiii lor această materie.

foto: ziare.com