Rapita, semn de belsug

Rapița (Brassica napus oleifera și Brassica rapa oleifera) este o plantă din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene și cu tulpina subțire, lungă și ramificată.

Rapița se cultivă pentru semințe din care se obține ulei folosit în alimentație și în industrie pentru fabricarea de biocombustibil (biodiesel). Planta verde este un nutreț valoros, în perioada de înflorire având și importanță meliferă. Este răspândită în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă. Este a treia sursă de ulei vegetal din lume ca mărime.

Rapița – canola este o marcă înregistrată a unui hibrid de rapiță, inițial produsă și cultivată în Canada, în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă. Uleiul din semințe de rapiță a fost produs în secolul al 19-lea ca o sursă de lubrifiere pentru motoarele cu abur. Uleiul are un gust amar din cauza nivelului ridicat de acizi. Canola a fost produsă tocmai pentru a reduce această cantitate de acid, rezultând un ulei gustos.

𝐏𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐢𝐚

În mod normal, Uniunea Europeană este responsabilă pentru aproximativ o treime din producția mondială de rapiță, care se ridică la 60 milioane tone anual.

Rapiţa de toamnă înfloreşte încă din aprilie şi ţine cca 45 zile, iar rapiţa de de primăvară înfloreşte în funcţie de momentul semănatului cam la aproximativ o lună după rapiţa de toamnă.

Din anul 1985, din polen de rapiță și extract de polen de rapiță (Brassica napus), care are proprietăți beneficiile pentru sănătatea organismului uman, au început s-o folosească pentru tratarea diverselor afecțiuni în medicină și în producția cosmetică.

*Trebuie știut, de asemenea, planta care parecă pictează cu aur lanuri întregi, conţine o grămadă elemente benefice sănătăţii noastre: proteine, hidraţi de carbon, substanţe minerale precum calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, celuloză, glucide, grăsimi, rezine, mucilagii, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, beta-caroten.

În fitoterapie sunt folosite rădăcina şi florile. Seminţele sunt folosite la extragerea uleiului ce se foloseşte în industrie şi în alimentaţie.

Rapiţa are o mulţime de calităţi: depurativă, diuretică, dezinfectant, emolient, expectorant, vitaminizant, nutritiv, cicatrizant.

Curiozităţi despre rapiţă. Uleiul de rapiţă

Dintre toate plantele oleaginoase, rapiţa se situează pe locul 5 în clasamentul producţiei de ulei comestibil, uleiul de rapiţă având largi utilizări în industrie şi alimentaţie.

Uleiul de rapiţă, extras din seminţele plantei, are o mulţime de întrebuinţări în medicina populară. Conţine acid alpha-linoleic, un precursor al Omega 3, care ajută la reducerea hipertensiunii şi la scăderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sânge pe artere şi diminuând riscul apariţiei unor boli cardio-vasculare. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiţă are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge, care nu se mai sparg atât de uşor.

Are un rol important în buna funcţionare a creierului, datorită acizilor graşi pe care îi conţine şi care intervin în prevenirea depresiilor, a unor crize de demenţă şi chiar a maladiei Alzheimer.

Datorită conţinutului său de vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi de regenerare celulară, aşa că poate fi adăugat în cada cu apă caldă (la o temperatură suportabilă pentru corp), seara, înaintea unei băi de relaxare de 15-20 de minute. După câteva reprize de răsfăţ de acest gen, veţi observa că pielea se tonifiază, iar corpul este plin de energie.

Presa inernațională precizează că reputați cercetătorii au concluzionat după studii atente că uleiul de rapiţă ar putea reprezenta o metodă simplă prin care se poate reduce nivelul grăsimii abdominale şi riscul de a suferi de sindrom metabolic. Cu toate acestea, conform American Heart Association, metoda recomandată pentru a reduce acest risc este în primul rând să menţinem o dietă sănătoasă şi să facem sport în mod regulat.

foto: Facebook, ziare.com