„Poezia este aproape la fel de importanta ca istoria”. Si azi o sarbatorim! Gest laudabil al Bibliotecii „Nicolae Iorga”

Azi e Ziua Ei, a Poeziei… Prea puțini știu, prea opuțini bagă în seamă, prea puțini… înțeleg să o sărbătorească…

 Cu atât maim ult e lăudabil gestul conducerii Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” de a posta un mesaj special:

„Ziua Internațională a Poeziei” este pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

-„Epopeea lui Ghilgameș” este cel mai vechi poem epic (are în jur de 4000 de ani), aparține culturii sumero-babiloniene și îi este dedicată regelui Ghilgameș, despre care se spunea că este jumătate zeu, jumătate om.

– Cel mai lung poem scris vreodată este „Mahabharata”. Are nu mai puțin de 1.800.000 de cuvinte, peste 100.000 de versuri și provine din India antică, fiind scris în sanscrită.

– Muzeul Arheologic din Istanbul găzduieşte cea mai veche poezie de dragoste păstrată până în timpurile noastre, scrisă cu 4000 de ani înainte de Hristos, pe timpul sumerienilor. Tăbliţa de argilă inscripţionată „Istanbul #2461” din muzeul turcesc cuprinde versuri scrise de un poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să le recite în cursul unui ritual de virilitate.

– Shakespeare, Pușkin, Lao-Tzu și Khalil Gibran sunt poeții ale căror opere se vând cel mai bine în întreaga lume.

– „Haiku”, un gen cu formă fixă, tradițional japonez, este una dintre cele mai populare forme de poezie scurtă. Haiku are doar trei versuri și 17 silabe, împărțite astfel: cinci pe primul vers, șapte pe al doilea și alte cinci pe cel de-al treilea.

– Volumul de poezie cu cele mai mici dimensiuni (care abia de poate fi citit cu ochiul liber) se numeşte „One” şi a fost compus de poetul indian Sathar Adhoor. Cartea are 68 de pagini, conţine 66 de poeme traduse în 66 de limbi, are un centimetru în lungime şi lăţime şi numai 0,3 grame!

– Există chiar și o teamă irațională de poezie. Se numește „metrofobie”. Pe de altă parte, „metromania” este dorința incontrolabilă de a scrie poezii.

– Unii cred că viitorul se poate ghici citind o parte dintr-o poezie aleasă dintr-o carte deschisă la întâmplare, iar ei sunt adepții „rapsodomanției”, au transmis reprezentanții Bibliotecii.

„Poezia este aproape la fel de importantă ca și istoria.”
Platon

„Poezia apare când emoția și-a găsit gândul și gândul și-a descoperit cuvintele.”
Robert Frost

„Poeții sunt soldați care eliberează cuvintele din închisorile definițiilor.”
Eli Khamarov

„Știinta este pentru cei care învață ; poezia, pentru cei care știu.”
Joseph Roux

„Sarcina poeziei să curețe realitatea îmbâcsită de cuvintele noastre prin crearea unor spații de tăcere în jurul lucrurilor.”
Stephane Mallarme