Petitie pentru oprirea finantarii partidelor politice de la bugetul de stat. Cine e initiatorul?

 Partidul România în Acțiune a anunțat vineri lansarea unei campanii de strângere de semnături pentru oprirea finanțării partidelor politice de la bugetul de stat. Președintele acestei formațiunii, Mihai Apostolache, a scos în evidență, într-o declarație publică, faptul că numai în 2022 partidele politice au primit peste 52 de milioane de euro din bani publici.

Președintele România în Acțiune a anunțat, într-o conferință de presă organizată vineri că formațiunea pe careoo conduce va strânge semnături atât pe liste, cât și în mediul online, unde a fost lansată o petiție. Mihai Apostolache estede părerecă sunt șanse ca petiția să fie semnată că se de 200.000 de români.

Șeful partidului a explicatîn acest context că este anormal ca oamenii care nu sunt afiliați politic să susțină din banii lor, prin contribuțiile plătite la stat, activitatea formațiunilor politice, afirmând că numai trecut bugetul de stat a alocat peste 52 de milioane de euro pentru acest lucru.

Petiție pentru oprirea finanțării partidelor din bani publici

„Campania se intitulează «Stop finanțării partidelor politice din bani publici» și se derulează atât fizic, cât și în mediul online. Dorim să strângem cât mai multe semnături de la cetățeni, astfel încât să obligăm autoritățile competente să abroge articolele din Legea privind finanțarea partidelor care permit finanțarea din bani publici a partidelor parlamentare, cât și a unor partide neparlamentare care au peste 50 de consilieri județeni. Aceste sume sunt colectate din banii cetățenilor, din taxele și impozitele plătite de fiecare dintre noi. În acest sens, am lansat o petiție online, unde fiecare cetățean poate să semneze electronic, iar dacă oamenii vor să semneze și fizic o pot face fie la sediul nostru, fie la întâlnirile pe care le vom anunța pe pagina de Facebook a partidului”, a declarat, vineri, Mihai Apostolache, președintele România în Acțiune.

„Doar în 2022, partidele au primit finanțare de peste 52 de milioane de euro. Sumele respective pot fi folosite pentru alte obiective publice, precum spitale, creșe, grădinițe, școli, autostrăzi, situații de urgență” a detaliat șeful partidului.

„Cetățenii trebuie să cunoască faptul că, doar în anul 2022, partidele politice parlamentare și două partide neparlamentare au primit finanțare de peste 52 de milioane de euro. Într-un context în care se vorbește despre un deficit bugetar considerabil, eliminarea subvenției pentru partidele politice ar reduce desigur acest deficit. Totodată, sumele respective pot fi folosite pentru alte obiective publice, precum spitale, creșe, grădinițe, școli, autostrăzi, situații de urgență, sau se pot susține inițiative private care aduc valoare adăugată în societate. În loc să se ajungă la majorări de taxe și impozite, o împovărare a cetățeanului și a mediului privat, mai bine guvernanții ar stopa finanțarea partidelor din bani publici, ar elimina de urgență pensiile speciale și ar reorganiza sistemul public”, a mai spus Mihai Apostolache.

Raportorii europeni reclamă că partidele politice din România cumpără tăcerea presei cu bani publici.

Apostolache a opinat, totodată, că „Partidele trebuie să se finanțeze din contribuțiile membrilor de partid sau din donațiile simpatizanților, nu din banii românilor. Este nefiresc ca cetățenii care nu sunt membrii unui partid politic să finanțeze activitatea unui partid. Dacă doreau să facă acest lucru, aderau la o formațiune politică. Or, prin finanțarea de la buget a activității partidelor, se ajunge la o situație paradoxală ca cetățenii români care nu sunt afiliați politic să susțină, din banii lor, prin taxele și impozitele plătite, activitatea unui partid politic. În privința finanțării, toate partidele politice din România trebuie să beneficieze de un tratament egal”.