Peste 100 de copaci cazuti pe DN 1A, mii de oameni in bezna, o scoala si o gradinita inchise… CODURILE s-au resimtit din plin!

Codurile ROSU și PORTOCALIU care afectează județul Prahova au produs efecte imediat!

Potrivit informațiilor transmise de ISU Prahova, peste 130 de copaci au căzut pe partea carosabilă, pe autoturisme dar și pe locuințe, mai multe acoperișuri au fost smulse și mai multe localități au rămas fără curent electric.

Rafalele de vânt puternice au cauzat probleme în 12 localități, respectiv Sinaia, Comarnic, Breaza, Măneciu, Cheia, Ploiești, Șotriile, Plopeni, Valea Doftanei, Cornu, Mizil și Câmpina.
Pe parcursul nopții, militarii au acționat în localitatea Sinaia pentru degajarea a 16 copaci căzuți pe carosabil și unul pe un acoperiș.

În Comarnic, pompierii au intervenit cu ajutorul drujbelor pentru degajarea a doi copaci căzuți pe carosabil, iar altul peste o locuință.
Și în localitatea Breaza s-au resimțit efectele codurilor, unde 5 copaci au căzut pe carosabil și două acoperișuri au fost smulse afectând mai multe autoturisme. Din cauza firelor electrice căzute pe jos, a izbucnit un incendiu de vegetație uscată, necesitând intervenția pompierilor.
Totodată, pompierii militari au acționat pentru degajarea elementelor de construcție pe strada Anotimpului din Ploiesti unde s-a desprins fațada a trei blocuri provocând pagube la patru autoturisme, precum și în localitățile Plopeni, Câmpina si Mizil, unde alte elemente de construcție de la acoperișuri au fost smulse.
Alți 13 copaci au fost înde

Potrivit informațiilor transmise de ISU Prahova, peste 130 de copaci au căzut pe partea carosabilă, pe autoturisme dar și pe locuințe, mai multe acoperișuri au fost smulse și mai multe localități au rămas fără curent electric.

părtați de pe carosabil și autoturisme în localitățile Măneciu, Cheia, Șotriile, Valea Doftanei, Câmpina și Cornu.

IMPORTANT: Având în vedere situația din satul Cheia referitoare la nealimentarea cu energie electrică a școlii gimnaziale și a grădiniței (ambele instituții funcționează în aceeași clădire), autoritățile locale, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, au luat decizia suspendării cursurilor pentru astăzi.

*Pe DN 1A la km 151 zona Cheia din cauza viscolului au căzut peste 100 de copaci, motiv pentru care s-a instituit restricție totală de trafic pe direcția către Brașov din zona km. 115 Vălenii de Munte.
Începând cu ora 22.00 s-a instituit închiderea traficului rutier de la km 47 Mizil către Buzău, unde sunt condiții de cod roșu de viscol și vizibilitate foarte redusă.
Totodată, pe DJ 713 km 0-8+500 m (DN71-Culmea Dichiu) pe raza județelor PH si DB s-a închis de la ora 22,oo până astăzi 06.02.2020 ora,10,oo când se va reevalua situația.
DN 71 – din zona orașului Sinaia pănă la limita cu județul Dâmbovița este blocat din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Situația este similară și pe DJ 710 blocat între localitățile Breaza – Adunați din cauza unor stâlpi electrici înclinați și DC 134 este blocat din localitatea Sinaia spre cota 1400 din cauza copacilor căzuți pe carosabil.
S-a emis un mesaj de avertizare prin sistemul de avertizare Ro-Alert valabil până la ora 23 pentru comuna Măneciu, în sensul evitării deplasărilor pe DN1 A între Maneciu și Cheia, din cauza copacilor cazuți pe carosabil.


Ca urmare a fenomenelor meteorologice au fost înregistrate deranjamente colective si individuale în alimentarea cu energie electrică, respectiv 7651 de consumatori din localitățile Măneciu, Mizil, Telega, Șotriile, Sângeru, Sinaia, Valea Doftanei, Secăria și Comarnic și 96 puncte de transformare. 12 echipe de la Electrica se află în teren pentru remedierea situației.
În această dimineață, în jurul orei 05:00, peste 17 pompieri au fost mobilizați pe DN1 A, în zona localității Cheia pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe partea carosabilă.
Pentru înlăturarea efectelor avertizărilor au acționat 203 pompieri cu 45 de autospeciale și mijloace, 11 jandarmi, 40 de polițiști, 40 lucrători de la Drumurile Naționale.

  • În unele zone de munte, viteza vântului a depășit 200 k/h.

***MARE ATENȚIE!
Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm populației să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.
În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecția.
Dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului și să purtați centura de siguranță.
Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.