Pentru noi, prahovenii, 1 Decembrie trebuie sa fie dubla sarbatoare! Data la care se infiinteaza PRIMA scoala de maistri sondori si rafinori din tara si din lume

Țineți minte: 1 Decembrie 1904 este momentul fabulos în care se înființează la Câmpina prima școală de maiștri sondori și rafinori din țară și din lume.

 Acest reper istoric iată, de importanță mondială are, însă, în spate o istorie impresionantă, pe crae noi, prahovenii, trebuie să o cunoaștem:

 *1697 mai 4 – printr-un act de vânzare al unui teren din localitate, este atestată pentru prima dată prezența păcurii pe moșia moșneanului câmpinean, pe nume Lambă.

*1783 – Câmpina devine târg liber și capătă o serie de drepturi.

*1799 – prin jalbă către domnie adresată de boierul Scarlat Câmpineanu domnitorului, Alex Moruzi își dă aprobarea iar Câmpina obține dreptul de a ține zi de târg (lunea).

*1861 aprilie 16 – se introduce iluminatul public cu felinare cu gaz (petrol lampant), Câmpina fiind al șaselea oraș din țară iluminat cu acest nou sistem.

*1864 – prin decret domnesc semnat de Cuza Vodă, Câmpina este ridicată la rang de oraș.

*1864 – atrași de mirosul petrolului, primii cetățeni străini se stabilesc în localitate.

*1879 iunie 1 – intră în serviciu calea ferată Ploiești-Predeal cu gară la Câmpina.

*1880 – Dumitru V. Hernia cumpără de la prințul D.B. Știrbei cu suma de 120 000 lei-aur platoul sudic al orașului în suprafață de 305 ha, bogat în petrol.

*1886 – ing. Ion Gheorghiu, executorul testamentar al petrolistului D.V. Hernia (decedat în 1885), construiește o rafinărie ce avea o capacitate de prelucrare de 125 tone cu scopul de a distila petrolul extras. Aceasta a fost ridicată pe platoul Bucea în zona autogării actuale.

*1887 – același ing. Ion Gheorghiu sapă pe malul râului Doftana o sondă montată pe gura unui puț de petrol adânc de 145 m. Aceasta a produs eruptiv circa 500 tone/zi. Este prima sondă săpată la Câmpina.

*1890 – se constituie la Câmpina prima schelă petroliferă din țară, din primele cinci sonde.

*1895 septembrie 17 – se întemeiază marea societate de petrol „Steaua Română” cu sediul în oraș.

*1897 – societatea „Steaua Română” va cumpăra de la moștenitorii Hernia, acea suprafață de 305 ha bogată în petrol pentru suma de 5,5 milioane de lei-aur.

*1897 octombrie – intră în funcție rafinăria societății „Steaua Română”, care marchează începutul prelucrării moderne a petrolului în România. La timpul său, a fost considerată cea mai mare din Europa și cea mai modernă, având o capacitate de prelucrare de 1200 tone/zi.

*1897 – societatea olandeză „Amsterdam” amenajează pe râul Prahova, în zona orașului, o hidrocentrală cu o putere de circa 220 kW. Ea va folosi curentul electric produs la săparea primelor trei sonde. Este considerată o premieră mondială în domeniul petrolului.

*1898 – societatea „Steaua Română” va construi Atelierele Centrale (ACC) cu scopul de a repara și confecționa utilaj petrolier

*1898 – se construiește la Sinaia o hidrocentrală care, împreună cu termocentrala Doftana (provizorie), vor furniza curent electric Schelei Câmpina (1899).

*1899 – se înființează pentru copiii cetățenilor germani (majoritatea petroliști) școala germană.

*1905-1907 – este construită și intră în funcție termocentrala de pe râul Prahova cu o putere instalată de 11.500 kw, ce furniza curent la schelele petrolifere: Câmpina, Moreni și Buștenari.

*1907 – la o sondă din schela Câmpina se experimentează pentru prima oară în țară metoda americană de extragerea țițeiului prin gaz-lift.

*1907 – are loc la București sesiunea a III-a a congresului mondial de petrol. Participanții vor vizita la Câmpina schela, rafinăria și școala de maiștri.

*1917 octombrie – Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei, însoțit de mareșalul Von Makensen vizitează schela și rafinăria Steaua Română.

 Foto: Alex Crowson/Facebook, Muzeul Petrolului