Pe capul cadrelor didactice pica triajul observational al elevilor!

S-A AFLAT: Începând de luni, 8 februarie, atunci când elevii și preșcolarii se întorc la școală, CADRELOR DIDACTICE le va reveni misiunea de a efectua… triajul observaţional al acestora pe tot parcursul activităţilor şcolare. Totul este prevăzut în draftul ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, document ce așteaptă să fie aprobat cât de curând.

Pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării se va aplica protocolul de izolare.

„În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părinţilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, precizează documentul.

„Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată responsabilul desemnat de către conducerea unităţii de învăţământ”, mai prevede documentul citat.

Pentru a duce la îndeplinire a prevederilor ordinului comun, în cazul în care în unitatea de învăţământ nu este încadrat personal medical, DSP, în colaborare cu autorităţile publice locale/judeţene, coordonează procesul de asigurare a acestuia.

Bun (?). Prin urmare, majoritatea oalelor se vor sparge în capul profesorilor. Pentru că… uite „cum s-arată pricea”: Nu tu medici școlari suficienți, nu tu… cabinete medicale suficiente, la toate lipsurile adăugîndu-se și tradiția pasării pisicii negre de la unii la alții, datul din umeri și… alte multe probleme… (care nu-s de-o zi, de-o săptămână!)

Dar, vorba românului: „Om trăi și-om mai vedea…”