Patriarhul, prezent sambata la sarbatorirea C.N. «I.L. Caragiale», cu ocazia onomasticii numelui initial, dar si aniversarii a 160 de ani de existenta

„Sâmbătă, 29 iunie 2024, Colegiul Național «I.L. Caragiale» sărbătorește patronii spirituali, Sfinții Petru și Pavel, prin săvârșirea  slujbei de Tedeum. Oaspeți sunt delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, părinții Stroe Mihăiță și Matei Adrian, părintele inspector de religie Spătaru Mihail.

Evenimentul deschide seria manifestărilor organizate pentru a marca împlinirea celor 160 de ani de la înființarea colegiului”, au transmis reprezentanții reputatei instituții, o adevărată uzină de genii, de la început I până în prezent.

Colegiul care poartă astăzi numele scriitorului de geniu acrea făcut cunoscut Spiritul Ploieștilor a fost prima școală medie înființată în orașul „aurului negru”.

 Cursurile „Gimnasiului de băeți din Ploiesci” s-au deschis la 3 noiembrie 1864, cu o clasă de 18 elevi, dar două săptămâni mai târziu se formase deja o a doua, din care făcea parte și Ion Luca Caragiale. La acea vreme, neavând clădire proprie, gimnaziul condus de Mihalache Georgescu funcționa în localul Școlii Primare de Băieți nr. 1.

TREBUIE ȘTIUT:

*La punerea pietrei de temelie a impunătoarei clădiri a fost prezent însuși Brătianu, împreună cu mai bine de jumătate din Guvern, iar inaugurarea a beneficiat de prezența Regelui Carol al II-lea. Au fost prezentate, de asemenea, documente impresionante, temelii ale continuității Liceului „Sfinții Petru și Pavel” prin ceea ce este azi Colegiul Național I.L. Caragiale.

*Grigore Tocilescu, I.L. Caragiale, Petre P. Negulescu, Constantin I. Parhon, Iosif Iser, Ștefan Bezdechi, Constantin Giurescu, Geo Bogza, Octav Doicescu, Paul Constantinescu, Ioan Eugen Simion, Nichita Stănescu, Basarab Nicolescu, Mircea Petrescu, Cristian Hera și mulți, mulți alții… o galerie de minți luminate. Scriitori din cartea de aur a literaturii române și universale, academicieni, oameni care au înrâurit cultura și știința. Cu toții, absolvenți ai Liceului Petru și Pavel (liceul nr 1 de băieți), al cărui descendent de seamă este azi Colegiul Național I.L. Caragiale din Ploiești.

 LA MULȚI ANI, MINUNATUL NOSTRU COLEGIU!