Pasi de urmat cand vrei un credit

În viața fiecăruia dintre noi, apar momente planificate sau neprevăzute, în care ai nevoie de o anumită sumă de bani pentru a putea merge mai departe sau pentru a-ți îndeplini un vis.

Poate ca ai o idee buna si vrei sa dezvolti capacitatea de productie a firmei tale. Sau vrei sa ai un job nou si ti-ai dori sa iti faci un credit pentru masina, ori poate tocmai ai fost admis la facultate, iar parintii tai vor sa isi ia un credit ca sa iti poata acoperi studiile.

Indiferent de situatie sau de motivele pentru care iti doresti un credit, e bine sa pui totul in balanta si sa cantaresti bine decizia. Sfătuiește-te cu un consilier bancar, calculează realist și gândește-te dacă poți să susții, pe termen mediu și lung, plata lunară a ratelor unui credit!

Daca vrei sa iti iei un credit este important sa urmezi niste pasi simpli, dar esentiali pentru viitor:

Informeaza-te! Inainte de a alege un produs pentru creditare dedica timp procesului de documentare si informeaza-te despre toate tipurile de credit existente.

Fii cumpatat! Nu imprumuta mai multe decat ai nevoie. Gradul maxim de indatorare nu poate fi mai mare decat 60% din totalul veniturilor lunare, dar optim este sa fie de pana in 30-50%, astfel incat, dupa plata ratei lunare, sa iti ramana suficiente resurse si pentru celelalte cheltuieli.

Poti cere sfatul unui specialist bancar, astfel incat tot procesul de creditare sa fie cat mai simplu.

Solicita orice informatii despre credit in scris inainte de semnarea actelor pentru a evita orice dispute ulterioare.

Nu lipsit de importanta este sa analizezi, poate chiar impreuna cu un specialist de la Protectia Consumatorului, care sunt costurile creditului, pe toata durata lui. Vei vedea astfel care este suma lunara pe care trebuie sa o rabursezi si care include comisioane, asigurari sau alte taxe.

In functie de situatia personala a fiecaruia, analizati care este perioada optima necesara pentru durata creditului.

Creditul este, asadar, o responsabilitate pe termen lung, fie ca vorbim despre un antreprenor sau o persoana fizica si trebuie sa ai grija si la moneda in care faci imprumutul. Specialistii spun ca ar fi bine sa faci creditul in moneda in care iti primesti salariul, pentru a te proteja de efectele eventualei fluctuatii valutare.

Si dobanda este importanta, intrucat creditele cu dobanda fixa te protejeaza de variatiile indicelui monetar de referinta, iar cele cu dobanda variabila sunt direct proportionale cu indicele de referinta EURIBOR pentru valuta si ROBOR pentru lei.

Nu risca! Apleaza numai la creditorii autorizati si supravegheati de autoritati, chiar daca ti s-ar putea parea mai scump. La o analiza mai profunda, vei constata ca este mai sigur si mai transparent.

Articol sustinut de BCR