OMV Petrom investește 750 milioane de euro la Petrobrazi

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune. Compania a luat decizia finală de investiție pentru construirea unei instalații SAF/HVO și pentru construirea a două instalații de producție de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Mergem mai departe cu transformarea noastră si, in plus fata de noile proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în România. În total, până în 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, în România și în regiune”.

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing: „Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorită investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România”. 

Instalația de producție SAF/HVO

Investițiile pentru această unitate se ridica la 560 milioane euro. Instalația va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF  și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse utilizate în industria chimică. Flexibilitatea instalației permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcție de cerere pieței și mixul de materii prime disponibil. Instalația are un consum anual de ~11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurata de cele doua unități noi de producție hidrogen verde.

Hidrogen verde pentru producția de carburanți sustenabili

Investițiile pentru cele doua instalații de hidrogen verde sunt estimate la circa 190 milioane de euro, din care pana la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.

Cele doua instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt. 

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.   

[1]   HVO – uleiul vegetal hidrotratat este cunoscut și sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel. Acesta este un combustibil cu emisii reduse de carbon, produs prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile.