Nu mai stim sau nu ne mai… intereseaza sa traim Sfintele Sarbatori? Sau multora li se pare desuet, uitand ca TOTUL din credinta izvoraste?

 Potrivit creștinismului, Botezul reprezintă un moment crucial în existența terestră a lui Iisus dar constituie în același timp, începutul lucrării de răscumpărare a omului și a creației, deoarece prin acest act Domnul prefigurează jertfa Sa.

Prin Sfântul Botez se pun, deci, temeliile regenerării umane.

Se spune că o dată cu Botezul Domnului a avut loc și sfințirea firii apelor punându-se astfel în lumină caracterul cosmic pe care l-a avut Botezul Domnului.

O sărbătoarecelebrată în numerous eorașe sau sate din România și azi cu o suitp de tradiți și ceremonii impresionante, cu mulțimi de oameni venind la Slujbă și, parcă, nerăbdători săia acasă Aghiasma Mare, să le fie binecuvântare și leac, să atuingă cu un soi de sfântă sfoșenie Busuiocul și să trăiască sărbătoarea cum se cade.

 La Ploiești, după lăsarea amiezii, la scurt timp după încheierea slubei de sfințire a apei, abia dacă îți mai putea da seama că e ZI de MARE PRAZNIC, că oamenii vor să simtă sărbătoare în toată profunzimea sa. Pe la Biserici,ici colo, câteva persoane numai, în special bătrâni, mai veneau să ia o sticluță de Aghiasmă Mare și să aprindă o lumânare. În rest, totul pustiu. Nici măcar oameni la plimbare, venind sau ducându-se către vreo biserică sau parc… Totul cenușiu, apatic…de parcă… nimeni n-ar vrea să-și aducă aminte că și azi și mâine suntem în lumina unor mari sărbători, că încă ne luminează (cumva, pe dinăuntru) taina Nașterii Mântuitorului.