Nu cumva… ar trebui sa stim cu totii, noi, romanii?! Alexandru Dimitrie Ghica si „nasterea” drapelului national

Aflate de la dl Petre Vlad, muzeograf în cadrul Muzeul „Conacul Pană Filipescu”:

„Alexandru Dtimitrie Ghica (1796-1862) a fost primul domn al Țării Românești (1834-1842) conform Regulamentului Organic. Acesta, în anul 1834, cu aprobarea sultanului Mahmud al II-lea, adoptă tricolorul ca drapel de luptă, după modelul pavilioanelor navale de luptă. Noul steag avea fața roșie, albastră și galbenă și prezenta stele și în mijloc o pasăre. Nu după mult timp, culorile au fost schimbate astfel încât galbenul să apară pe centru.

La înmânarea drapelelor, domnitorul Ghica a spus, printre altele: „Steagurile aceștii de Dumnezeu păzite țări din vechime au fost fala oștirilor sale și semnele slavei lor… Miliția românească organizată pe temeiuri de regulă și disciplină europeană, dobândește iarăși acel drept din vechime și primește steagurile sale cu fețile naționale și cu pajera prințipatului. Domnia mea dar încredințează acum batalioanelor de infanterie și divizioanelor de cavalerie aceste steaguri ca un sfânt depozit al cinstii, al credinții și al supunerii către legile întocmite…”

În anul 1840, pentru a se diferenția drapelul de luptă de cel de război, Ghica adoptă un nou model pentru cel dintâi sub forma unui tricolor roșu-galben-albastru, cu roșul în partea superioară și lățimi egale ale benzilor. În centru se află un scut alb bordat cu aur și mobilat cu acvila valahă, încoronată princiar și cruciată.

Prin acțiunile sale, Ghica a pus bazele drapelului național, al cărui aspect a suferit numeroase schimbări de-a lungul timpului conform ideologiilor politice din perioadele respective. În cele din urmă, forma finală a drapelului nostru a luat naștere prin Decretul-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Consiliului Frontului Salvării Naționale și a consiliilor teritoriale ale Frontului Salvării Naționale, ce prevedea la articolul 1, între altele, faptul că „drapelul țării este tricolorul tradițional al României, având culorile așezate vertical, în următoarea ordine, pornind de la lance: albastru, galben, roșu”.

Prin legea nr. 96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamată drept Ziua Drapelului Național al României, marcând aceeași zi a anului 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor”.

 Luați seama la această lecție de istorie!