Niste camioane, niste muncitori se misca prin Ploiesti. Undeva, prin inimi de copii, s-aude „O brad frumos, o brad frumos…” Vine Craciunul!

O… se… „mișcă” ceva prin Ploiești! Ș-acum chiar ne întrebăm CUM VA FI de CRĂCIUN în orașul… prea gri al lui Nenea Iancu!

„Societatea noastră participă la pregătirile pentru sărbătorile de iarnă*, prin amplasarea brazilor în principalele zone ale municipiului, respectiv: sensul giratoriu Caraiman, parcul de lângă Primăria Ploiești și zona aferentă Palatului Administrativ”, a anunțat condcerea SGU chiar de Moș Nicolae.

Și da, e firesc, să avem brazi de CRĂCIUN și nu pentru… „sărbători de iarnă”, sec, ca-n vremuri de… tristă amintire (sau unora le e scârbă sau silă să pronunțe, să scrie CRĂCIUN- Nașterea Mântuitorului?????! pentru că este fiiresc, e necesar să păstrăm TRADIȚIA!

*În prima zi a Crăciunului începe seria celor douăsprezece zile care se termină de Bobotează, pe 6 ianuarie! În tradițiile vechi, Crăciunul era timpul pentru a primi daruri spirituale, în timp ce Boboteaza era ziua schimbului de cadouri fizice – ziua când Magii au venit să poarte daruri pentru copilul Hristos: aur, tamaie și smirnă. Fiecare din cele douăsprezece zile care urmează după Crăciun corespunde unui semn zodiacal începând cu Berbecul (primul semn) pe 26 decembrie, urmat de Taur pe 27 decembrie și așa mai departe până la Bobotează, pe 6 ianuarie.

În vechile tradiții, Crăciunul era momentul în care se primeau daruri spirituale în timp ce de Boboteaza se primeau cele fizice. Și tot vechile tradiții spun că cei trei regi înțelepți, magii care, călăuziți de stea, l-au găsit pe Iisus, erau de fapt astrologi care și-au folosit cunoștințele despre mișcările planetare pentru a prezice această naștere ce a înrâurit viața întregii lumi.

Crăciunul nu este numai o sărbătoare, ci şi un ,,timp sărbătoresc”, când lumina creşte: crescit lux. Crăciunul şi Boboteaza sunt manifestările solare ale lui Hristos: ,,Lună a Popoarelor” şi ,,Soare răsărind”. în veacul ce va veni, spune Origen: ,,Toţi se vor implini într-un Om desăvirşit şi vor deveni un singur soare”. Pe când calendarul astronomic ,,orientează” omul în timpul semănatului şi al recoltatului, cel bisericesc nu este orientat, ci este Răsăritul, timp ordonat. Flecare An Nou este o istorie universală prescurtată, regenerată prin ordinea liturgică şi, pe de altă parte, fiecare zi este oferia, deschisă spre veacul viitor.

Așadar, să ne bucurăm, măcar în ceasul al… căviom avea BRAZI (sperăm împodobiți!) de CRĂCIUN!