Niciun cuvintel AZI, pe contul de socializare al Bibliotecii Judetene „NICOLAE IORGA” despre patronul sau spiritual! Intr-un 27 noiembrie, omul de geniu pierea fulgerator

În după-amiaza zilei de 27 noiembrie, Iorga a fost căutat mai întâi acasă, apoi la Academie, de un grup de cinci legionari conduși de inginerul Boeru. Aceștia au ajuns apoi la casa sa din Vălenii de Munte, l-au ridicat pe vârstnicul profesor și l-au ucis lângă Strejnic.

Moartea lui Iorga a cutremurat comunitatea academică și întreaga societate românească. După aflarea cumplitei vești, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă. Istoricul Nicolae Iorga avea 69 de ani”. („Asasinarea lui Nicolae Iorga, o tragedie națională”- dosaresecrete.ro)

 Ceea ce vedeți în FOTO 2 este utima postare (din 22 noiembriepe contul d esocializare al Bibliotecii Județene Prahova, Bibliotecă ce poartă numele savantului Nicolae Iorga asasinat la 27 noiembrie. Știți, cumva, stimați plooieșteni, stimați prahoveni, ce zi e azi?! Da! E MIERCURI și e 27 noiembrie. Până acum, la ora 13.00, azi, reputata instituție nnu are postat NICIUN CUVÂNT, niciun cuvințel despre patronal său spiritual, Nicolae Iorga. Sau, poate, l-o fi schimbat astă-noapte sua ieri, sau…..?!

 Totuși, azi ar fi trebuit organizat un EVENIMENT DEDICAT marelui Iorga, ar fi trebuit scris ceva în memoria sa. Era o chestiune de respect, de (re)cunoaștere a valorilor naționale, de… bun-simț.

În numai… câteva cuvinte: Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga, n. 5 iunie 1871, Botoșani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, cel de-al 34-lea prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, a urmat Liceul Național din Iași în 1888. A absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma Magna Cum Laude, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

A fost membru al Parlamentului, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru, și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru. Copil minune, polimat și poliglot, cu o activitate științifică prolifică, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole și studii și 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume. A predat la Universitatea din București, la cea din Paris și la alte instituții de învățământ academice și a fondat Congresul Internațional de Studii Bizantine și Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE). A transformat orașul Vălenii de Munte într-un centru academic și cultural.