Ne asumam: A lucra in mass-media NU e o joaca! Mesajul nostru de Ziua Libertatii Presei

1991:  Asociația Mondială a Ziarelor și Federația Internațională a Editorilor de Ziare adoptă ziua internațională a presei libere. De atunci incolo, se aniverseaza, pe tot mapamondul, Ziua Mondiala a Libertatii Presei.

… “A treia putere in stat”, “cainele de paza al democratiei” , presa  trebuie, la drept vorbind, sa fie unul dintre sfetnicii societatii. Sa isi conjuge raspicat rolul de cap limpede fata de tot ceea ce se petrece in societate- bine sau rau, sa dea in vileag faptele cu obiectivitate si responsabilitate, sa ofere modele dar si “sa puna la zid” ceea ce dauneaza, strica si dezumanizeaza. Cu asupra de masura in ceea ce priveste deontologia profesionala, lasand in urma balciul si ororile oferite de aceia- multi, din pacate- care demisioneaza in fiecare ceas din profesia de om si pentru care conteaza numai hainele, fitele si banii facuti peste noapte.

A lucra in mass-media NU e o joaca de-a vorbele. Nu e doar o goana dupa evenimente, VIP-uri, ori lucruri sau intamplari extraordinare. E, sau ar trebui sa fie pentru toti slujitorii mass-media, un act de civism, de curaj, de bun-simt, un act prin care sa te pui mereu in starea de a oferi lectii, de a inderpta lucrurile, de a trage semnale de alarma ori de cate ori este nevoie, de a apara ceea ce este bun si frumos, ceea ce merita dus mai departe.

… Si poate ca n-ar fi rau sa avem toate motivele din lume sa credem, sa constientizam faptul ca in jurnalism NU se negociaza, se dedica.

 E, poate, una dintre cele mai frumoase, complexe si… necesare profesii al lumii moderne, e un angajament fata de sine si fata de comunitate, fata de semeni si as indrazni, chiar s-o asemuiesc, s-o asimilez ARTELOR, pentru că trebuie sa stapanesti, in numee adevarului, al binelui, al valorilor, arta conversatiei, arta de a crede in puterea cuvantului dar si aceea de a stapani cunostinte temeinice din domeniul culturii, legislatiei, sociologiei, psihologiei, medicine, arta de a deslusi si pune in lumina adevarul…

Ultimii ani au fost pentru toti aceia care cred si slujesc cu discernamant si maxima implicare profesia de jurnalist un sir inimaginabil de provocari, de trairi unice care au pus si… pun la grea incercare intreaga omenire, dram ai cu seama profesiile din LINIA I. Am fost cu totii, noi, jurnalistii (sigur, cei caream ales calea dreapta, a veridicului, a judecatii pe informatii reale, verificate, a investigatiilor intreprinse cu mintea limpede, nepartinitor) si ramanem acolo, in LINIA I. asumandu-ne un rol major in societate, asumandu-ne sa fim treji, drepti si intotdeauna de partea binelui. Am lacrimat si lacrimam, am scris, fireste sub imperiul emotiilor, dar pe care am invatat sa le controlam, am mers in spitale, in teatre de operatii, in sectii ATI, la un pas de flacarile ucigase ale incendiilor devastatoare, pe malul lacului unde erau cautate victime in speranta de a a fi aduse la mal in viata, am fost uneori chiar si la morga, in autospecialele de interventie pentru a lua pulsul misiunilor in slujba vietii, in ambulante, ori la granite, acolo unde napastuitii din tara vecina veneau si vin ingroziti de ororile razboiului care le-a furat linistea… Am fost si vom fi peste tot penstru a reda viata asa cum este ea, pentru a duce si a aduce mesaje astfel incat sa se poata intampla ce e mai bine pentru noi toti, pentru ca maine sa putem fi fericiti.

Cu speranta si ganduri bune, azi, de ZIUA LIBERTATII PRESEI, va multumim si va asiguram de tot respectul nostru! Ramanem in LINIA I!

Azi, de Ziua noastra, spunem din inima LA MULTI ANI tuturor cititorilor nostril!

surse foto: Facebook, ISU Prahova, ziare.com